Cetăţenii R. Moldova, ce se consideră români, îşi vor putea trece naţionalitatea în actul de naştere
alte articole
Cetăţenii Republicii Moldova, care se consideră români, îşi vor putea trece naţionalitatea în actul de naştere, după ce joi a fost votat un proiect de lege, în lectură finală de către Parlamentul de la Chişinău.
Potrivit deputatului Partidului Liberal, Ana Guţu, până acum, exista o discriminare în acest sens, întrucât ucrainenii, ruşii, găgăuzii şi alte etnii aveau dreptul să-şi indice apartenenţa la o comunitate mai largă, pe când românii, nu.
Conform acestei legi, menţiunea despre naţionalitate se exclude din actul de naştere şi va putea fi introdusă doar la cererea părinţilor care îşi înregistrează copilul sau a titularului, la împlinirea vârstei de 16 ani.
Introducerea unor asemeni modificări în lege a fost dictată de necesitatea de a ajusta legislaţia naţională la principiile Convenţiei Europene pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. De altfel, Republica Moldova a fost condamnată la CEDO pentru că autorităţile au interzis unui cetăţean moldovean să-şi modifice naţionalitatea moldovenească din actele de stare civilă în naţionalitate română.
Până în prezent, înscrierea apartenenţei etnice crea impedimente legale pentru persoanele care doresc să le fie înregistrată o etnie diferită decât cea a părinţilor.