Toate problemele lui Enrico Letta (revista presei italiene)

Premierul italian Enrico Letta se confruntă în această perioadă cu numeroase probleme, cauzate de tensiunile politice din cadrul majorităţii care susţine guvernul, după ce fostul premier Silvio Berlusconi şi-a retras susţinerea faţă de executiv, cu patru zile înainte de desfăşurarea alegerilor primare ale Partidului Democrat (PD) şi cu o săptămână înainte de noua moţiune de cenzură programată în parlament pentru 11 decembrie, informează miercuri presa din Italia.
Premierul italian Enrico Letta. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
04.12.2013

Premierul italian Enrico Letta se confruntă în această perioadă cu numeroase probleme, cauzate de tensiunile politice din cadrul majorităţii care susţine guvernul, după ce fostul premier Silvio Berlusconi şi-a retras susţinerea faţă de executiv, cu patru zile înainte de desfăşurarea alegerilor primare ale Partidului Democrat (PD) şi cu o săptămână înainte de noua moţiune de cenzură programată în parlament pentru 11 decembrie, informează miercuri presa din Italia.

Într-un articol intitulat 'Ultima ocazie a lui Letta', semnat de directorul publicaţiei La Repubblica, Ezio Mauro, principalul cotidian roman scrie că actualul executiv va cere în parlament un nou vot de încredere pe 11 decembrie, după ce, în luna noiembrie, partidul de dreapta Forza Italia (FI), refondat recent de Berlusconi, a decis să părăsească majoritatea guvernamentală. FI a trecut în opoziţie ca urmare a excluderii din Senat a liderului dreptei italiene, condamnat la un an de închisoare cu executare pentru fraudă fiscală, în dosarul Mediaset.

Premierul Enrico Letta (moderat de centru-stânga şi secretar adjunct al PD) va indica cu această ocazie noul său program de guvern, pentru a încerca să 'deblocheze' sistemul politic italian, care apare 'paralizat'.

Şeful guvernului de la Roma a început un 'dialog intens' cu Matteo Renzi, primarul oraşului Florenţa, care va deveni, probabil, pe 8 decembrie, noul secretar general al Partidului Democrat (PD, de centru-stânga) şi cu Angelino Alfano (liderul noului partid de dreapta Noul Centru-Dreapta, NCD, care este şi vicepremier şi ministru de interne). Dacă acest dialog va continua şi va da rezultatele aşteptate, Enrico Letta are intenţia să propună în parlament aprobarea unei noi legi electorale. Dar, pentru a face acest lucru, Letta are nevoie de sprijinul noului secretar general al PD, care va fi ales în urma alegerilor primare programate pe 8 decembrie, iar acesta va fi, cu siguranţă, Matteo Renzi, creditat în toate sondajele difuzate în ultimele zile cu peste 50% din voturi, comentează publicaţia amintită.

După excluderea din Senat a lui Silvio Berlusconi, guvernul Letta va trebui să pună noua majoritate care îl susţine 'la dispoziţia parlamentului, pentru a realiza reforma electorală şi toate acele reforme structurale de care ţara are nevoie pentru a depăşi criza economică'. După alegerile primare din PD, dacă Letta va reuşi să colaboreze bine cu noul secretar general al partidului din care face parte, va putea începe 'un nou sezon politic pentru acest mare partid de stânga şi pentru guvernul italian'. Aceasta ar fi o perioadă în care Italia va reuşi să se elibereze 'de toate şantajele personale ale lui Berlusconi, care au pus în dificultate ţara, timp de aproape 20 de ani', iar Letta va putea guverna până în primăvara anului 2015, notează cunoscutul jurnalist Ezio Mauro.

În acest 'nou pact de guvern', Letta va putea fi susţinut nu numai de Matteo Renzi şi de Angelino Alfano, ci şi de liderul partidului de centru 'Alegere Civică' (AC), fostul premier tehnocrat Mario Monti.

Cotidianul Corriere della Sera din Milano relevă că principalul obiectiv al lui Letta este realizarea, în Italia, a unui 'acord guvernamental după modelul german', o nouă 'Grosse Koalition' italiană, un 'pact pentru anul 2014' care va integra programul asupra căruia executivul italian ceruse primul vot de încredere în parlament, imediat după formarea sa, în luna aprilie, un 'program concret de guvern' bazat pe trei aspecte fundamentale: reforme instituţionale, economie (cu o atenţie deosebită acordată pieţei muncii şi reducerii cheltuielilor publice) şi Europa (prin punerea la punct a strategiei adecvate a preşedinţiei italiene a Consiliului Uniunii Europene, din a doua jumătate a anului 2014).

Dar Letta 'ştie foarte bine' că nu poate realiza aceste obiective fără sprijinul partidului din care face parte, Partidul Democrat, principala formaţiune politică din ţară. Iată de ce premierul, într-un discurs ţinut la Senat marţi seară, a subliniat încă o dată importanţa alegerilor primare ale Partidului Democrat. El a precizat că este sigur că noul secretar general al PD (care îl va înlocui pe Guglielmo Epifani) va sprijini acţiunea actualului guvern, iar Partidul Democrat 'va deveni motorul principal al unui executiv puternic, care va transforma anul 2014 într-un an al reformelor' în Italia, conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor