Toader explică de ce le-a scris miniştrilor de Justiţie din UE despre Kovesi: Trebuie să ştie realitatea juridică

Tudorel Toader
Tudorel Toader (Epoch Times România)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a explicat duminică, la România TV, demersul său de a le scrie despre Laura Codruţa Kovesi tuturor miniştrilor de Justiţie din statele membre ale Uniunii Europene, într-un context în care fosta şefă DNA este favorită în cursa pentru şefia Parchetului European.

"Scrisoarea nu a spus că a respectat, că nu a respectat, a fost o simplă informare. Eu am pornit de la convingerea pe care o am şi acum că o decizie la nivel european, chiar dacă are o puternică componentă politică, trebuie să se bazeze pe cunoaşterea realităţii juridice. Nu am făcut păreri, nu am formulat critici, ci am formulat pasaje din câteva decizii ale Curţii Constituţionale au constatat respectivele conflicte. Nu am cerut să mi se răspundă. Am văzut reacţii pro şi contra. A avut un singur obiectiv: cunoaşterea realităţii juridice", a declarat Tudorel Toader, potrivit Mediafax.

Ce conţine scrisoarea lui Toader

"În contextul discuţiilor privind existenţa unui conflict legal de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele României, în principal, iar în plan secund, între Guvernul României şi preşedintele României, generat de refuzul preşedintelui României de a pune în aplicare cererea de revocare a procurorului şef al Departamentului Naţional Anticorupţie, vă rog să îmi permiteţi să vă prezint câteva aspecte prezentate în Decizia Curţii Constituţionale nr. 358/30 mai 2018, publicată în Jurnalul Oficial nr. 473 din 7 iunie 2018", îşi începe Tudorel Toader scrisoarea citată de aceeaşi publicaţie.

Ministrul Justiţiei mai ţine să mai transmită omologilor săi din UE că CCR a constatat existenţa unui conflict de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele României, generat de refuzul şefului statului de a pune în aplicare cererea de revocare a procurorului-şef al DNA.

"În ultimele săptămâni, a existat o discuţie internaţională considerabilă despre o serie de protocoale semnate de Serviciul de Informaţii al României, SRI, şi o serie de instituţii din sistemul de justiţie. Publicarea unor astfel de protocoale anterioare secrete l-a determinat pe prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, să declare: Climatul necesar pentru reformă s-a deteriorat din cauza protocoalelor secrete între procuratură şi serviciile de informaţii. Fac apel autorităţilor române să desfăşoare o anchetă completă şi imparţială privind această problemă. Românii merită o ordine de exercitare a legii cu toate autorităţile supravegheată şi independenţă judiciară completă", se mai arată în document.

La fel cum au făcut şi reprezentanţii PSD, Tudorel Toader încearcă să pună semnul egalităţii între respectivele protocoale şi acţiunile securităţii comuniste şi o "denunţă" pe Kovesi ca semnatară.

"Protocoalele, de când au fost declarate neconstituţionale, aduc aminte de amestecul politicului, de Securitate şi de forţele de aplicare a legii cunoscute în ţara noastră în timpul regimului comunist. Printre semnatarii acestor înţelegeri secrete şi anti-democratice se numără Laura Codruţa Kovesi", adaugă Tudorel Toader.

Reamintim că procedura pentru desemnarea procurorului şef european este independentă de procedura naţională, fiind una exclusiv europeană, aşa că mâna lungă a lui Tudorel Toader, care s-a străduit din răsputeri să o dea jos de la şefia DNA, nu o poate opri pe Kovesi să meargă mai departe. Însă, nemulţumit că LCK este prima pe lista scurtă a candidaţilor selectaţi pentru acest post, Tudorel Toader a promis că le va scrie miniştrilor de Justiţie din UE pentru a o încondeia pe Kovesi.