Titus Corlăţean: ”Suntem extrem de îngrijoraţi de ce se întâmplă în Ucraina” (video)
alte articole
”Principiile dreptului internaţional, respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei nu sunt negociabile. Suntem extrem de îngrijoraţi de semnalele pe care le-am primit din diferite surse că nu doar că ajutorul militar rus n-a fost oprit, dar are loc o invazie”, a declarat ministrul român de Externe în cadrul celei de-a doua zi a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei.
Titus Corlăţean a mai afirmat că ”nu putem accepta rescrierea dreptului internaţional şi a unor principii, iar violarea frontierelor Europei în secolul 21 este inacceptabilă. De aceea sancţiunile economice impuse Federaţiei Ruse rămân justificate”.
Ministrul de externe consideră că ”situaţia pare a fi extrem de gravă şi nu merge în direcţia în care am sperat, în care noi ne-am exprimat la nivelul UE şi NATO în termeni foarte fermi, respectiv o acţiune reală, concretă şi onestă a Federaţiei Ruse în primul rând de stopare a oricărui ajutor militar pentru separatişti şi, pe de altă parte, o acţiune în sensul de-escaladării. Nu asta este deloc direcţia în care se merge”.
”Se vorbeşte de prezenţa a mii de cetăţeni ruşi care sunt combatanţi în estul Ucrainei, de ajutorul militar rus care nu a fost stopat contrar exigenţelor exprimate de UE şi de NATO, astfel încât avem toate motivele să nu ne clintim un centimetru din poziţia noastră fermă şi pe care o dorim unitară la nivelul UE şi NATO în materie de sancţiuni”, a precizat Corlăţean.
Şi ministrul de externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, s-a arătat îngrijorat de evoluţiile din Donbas şi a reiterat sprijinul Chişinăului pentru ”respectarea integrităţii şi suveranităţii Ucrainei”. Gherman a pledat pentru asigurarea într-un timp scurt al unei perspective de aderare pentru cele trei state din Parteneriatul Estic care au semnat acorduri de asociere cu UE.
Pe de altă parte, şefa diplomaţiei moldovene, a subliniat importanţa nu doar simbolică, ci şi practică, a inaugurării gazoductului Iaşi-Ungheni chiar de Ziua Independenţei Republicii Moldova, pentru securitatea energetică a ţării.
În legătură cu posibilitatea aderării la NATO, Natalia Gherman a reamintit că în acest moment Republica Moldova este un stat neutru, prin Constituţie – iar acest lucru nu se poate schimba decât prin modificarea acesteia şi prin referendum. Ministrul a adăugat că sunt partide la Chişinău care se pronunţă public în prezent pentru aderarea ţării la NATO, în contextul crizei din Ucraina, ”iar moldovenii sunt îngrijoraţi de instabilitatea din regiune, mai ales că avem un conflict îngheţat pe teritoriul nostru”.
Deocamdată însă R.Moldova este doar partener al NATO în cadrul Parteneriatului pentru Pace şi a fost invitată la summitul Alianţei ca urmare a participării cu un contingent propriu la misiunea KFOR din Kosovo.
La rândul ei, ministrul de externe georgian Maia Panjikidze a mulţumit României pentru susţinerea parcursului european şi euroatlantic al Georgiei şi a afirmat că ”trebuie să arătăm solidaritatea noastră statului ucrainean”. Totodată şefa diplomaţiei georgiene a susţinut că ţara să îşi doreşte să primească MAP-ul (Membership Action Plan) la summitul NATO din Ţara Galilor, deşi nu crede că va fi posibil.