EXCLUSIV: Excelenţa sa Teofil Bauer: "De-facto avem de-a face cu o invazie militară pe teritoriul ucrainean"

Excelenţa sa dl Teofil Bauer, Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti
Excelenţa sa dl Teofil Bauer, Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti (Eugen Horoiu / Epoch Times)

Preşedintele Ucrainei acuză Rusia de invazie şi a convocat o întâlnire de urgenţă cu oficiali, pentru a dezbate răspunsul Ucrainei faţă de invazia rusă şi convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU, la care să se discute ultimele evenimente din estul ţării.

Acuzaţia a fost emisă în timp ce forţele pro-ruse şi armata rusă preluau controlul oraşului Novozovsk, situat la 100 de kilometri sud de Doneţk - unde au avut loc confruntări violente în ultimele zile - ameninţând să captureze oraşul port Mariupol.

Cu această ocazie ne-am adresat Excelenţei sale dl.Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, pentru câteva comentarii.

Referindu-se la situaţia din Estul Ucrainei, Excelenţa sa a notat că situaţia în sudul regiunii Doneţk rămâne destul de tensionată, iar în ultimile zile s-a acutizat.

"Aceasta este o consecinţă a infiltrării ilegale în zonă a noi unităţi militare, care au pătruns pe teritoriul Ucrainei dinspre teritoriul Federaţiei Rusiei. Cele menţionate demonstrează că de-facto avem de-a face cu o invazie militară pe teritoriul ucrainean şi cu o escaladare a tensiunii în zonă", a declarat ambasadorul Ucrainei la Bucureşti.

Întrebat despre ce acţiuni va întreprinde Ucraina, Excelenţa sa ne-a declarat că preşedintele Petro Poroşenko şi-a anulat vizita sa la Ankara şi a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al Ucrainei, în cadrul căreia vor fi analizate problemele actuale de securitate naţională, "acutizate de evoluţia evenimentelor în sud-estul Ucrainei".

"Ucraina s-a adresat comunităţii internaţionale şi partenerilor europeni cu solicitarea de a condamna agresorul şi de a oferi Ucrainei sprijin pentru stabilizarea situaţiei", a mai adăugat ambasadorul Ucrainei la Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne