EXCLUSIV: Excelenţa sa Teofil Bauer: "De-facto avem de-a face cu o invazie militară pe teritoriul ucrainean"

Excelenţa sa dl Teofil Bauer, Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti
Excelenţa sa dl Teofil Bauer, Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti (Eugen Horoiu / Epoch Times)

Preşedintele Ucrainei acuză Rusia de invazie şi a convocat o întâlnire de urgenţă cu oficiali, pentru a dezbate răspunsul Ucrainei faţă de invazia rusă şi convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU, la care să se discute ultimele evenimente din estul ţării.

Acuzaţia a fost emisă în timp ce forţele pro-ruse şi armata rusă preluau controlul oraşului Novozovsk, situat la 100 de kilometri sud de Doneţk - unde au avut loc confruntări violente în ultimele zile - ameninţând să captureze oraşul port Mariupol.

Cu această ocazie ne-am adresat Excelenţei sale dl.Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, pentru câteva comentarii.

Referindu-se la situaţia din Estul Ucrainei, Excelenţa sa a notat că situaţia în sudul regiunii Doneţk rămâne destul de tensionată, iar în ultimile zile s-a acutizat.

"Aceasta este o consecinţă a infiltrării ilegale în zonă a noi unităţi militare, care au pătruns pe teritoriul Ucrainei dinspre teritoriul Federaţiei Rusiei. Cele menţionate demonstrează că de-facto avem de-a face cu o invazie militară pe teritoriul ucrainean şi cu o escaladare a tensiunii în zonă", a declarat ambasadorul Ucrainei la Bucureşti.

Întrebat despre ce acţiuni va întreprinde Ucraina, Excelenţa sa ne-a declarat că preşedintele Petro Poroşenko şi-a anulat vizita sa la Ankara şi a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al Ucrainei, în cadrul căreia vor fi analizate problemele actuale de securitate naţională, "acutizate de evoluţia evenimentelor în sud-estul Ucrainei".

"Ucraina s-a adresat comunităţii internaţionale şi partenerilor europeni cu solicitarea de a condamna agresorul şi de a oferi Ucrainei sprijin pentru stabilizarea situaţiei", a mai adăugat ambasadorul Ucrainei la Bucureşti.