Titus Corlăţean: Interesul SUA e ca democraţia năvalnică din România să nu genereze iar un scandal politic

Ministrul de externe, Titus Corlăţean.
Ministrul de externe, Titus Corlăţean. (www.mae.ro)

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a declarat că interesul SUA este ca democraţia ”năvalnică” din România să nu genereze din nou un clivaj sau scandal politic, dar a precizat că se poate discuta dacă percepţiile americanilor sunt corecte sau nu.

Întrebat de ce ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, este îngrijorat în legătură cu alegerile din 9 decembrie, şeful diplomaţiei a precizat că americanii vor ca o ţară în care investesc să fie stabilă. ”Americanii au fost întotdeauna extrem de pragmatici. Atunci când au un partener în care investesc şi politic şi securitate şi nişte resurse finacinare, inclusiv prin FMI, au un interes extrem de pragmatic ca ţara să fie stabilă”, a declarat la România Tv Corlăţean, adăugând că se poate discuta dacă percepţiile lor asupra situaţiei din România sunt corecte sau nu.

”S-au spus foarte multe lucruri astă-vară, şi multe minciuni, şi multe neadevăruri, care ulterior s-au dovedit a fi minciuni şi au fost crezute din păcate. Dar interesul pe fond al americanilor este ca democraţia asta năvalnică românească, care este în prag electoral, cu alegeri parlamentare extrem de importante pentru viitorul României, să nu genereze iarăşi un clivaj şi un scandal politic sau cutremure politice. Asta e esenţa mesajului” ambasadorului, a mai spus Titus Corlăţean.

Pe de altă parte, ministrul afacerilor externe şi-a exprimat dezamăgirea faţă de faptul că românii încă mai au nevoie de vize pentru a călători în SUA. ”Acest lucru, la modul cel mai serios, îl spun de câte ori am prilejul înalţilor oficiali americani, pentru că nu este doar o chestiune tehnică, să îndeplinim acele criterii. E o chestiune extrem de politică. România este un partener strategic care a trimis trupe alături de americani în Irak şi în Afganistan, care a contribuit, atunci când a trebuit să contribuie, mult mai mult decât alţii”, a subliniat Corlăţean.

Întrebat ce spune ambasadorul când îi comunică astfel de lucruri, Titus Corlăţean a precizat că Mark Gitenstein transmite mesajele mai departe. ”Ascultă şi transmite la Washington, sunt discuţii, cu argumente şi de o parte şi de alta, dar vă rog să mă credeţi că avansăm”, a spus ministrul, dând ca exemplu grupul de lucru româno-american creat la 31 octombrie pentru a identifica soluţii în vederea accelerării intrării României în programul Visa Waiver.

Corlăţean a evitat să dea un orizont de timp pentru ridicarea vizelor, argumentând că este nevoie ca Senatul şi Camera Reprezentanţilor ”să se aşeze”, în urma alegerilor din 6 noiembrie.

”Mă aştept ca Administraţia americană să sprijine consistent, aşa cum scrie în Declaraţia de Parteneriat Strategic adoptată în septembrie anul trecut, pe lângă Congres care va dezbate un proiect legislativ legat de Visa Waiver”, a punctat el.

Ministrul de externe a mai spus că noua Administraţie aşteaptă ”predictibilitate şi stabilitate în conduita României ca aliat strategic”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne