Ţiţeiul cade pentru a patra săptămână. Cea mai mare cădere din 1991

Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican (Pleasant Exchanges)
A.P.
21.03.2020

Brutul american a scăzut vineri cu 10,7% şi a înregistrat cel mai mare declin săptămânal de la Războiul din Golf, în 1991, pe fondul căderii cererii datorate pandemiei de virus Wuhan şi al războiului preţurilor dintre Rusia şi Arabia Saudită.

Oficialii de la Washington au declarat că un emisar special se va îndrepta către Arabia Saudită pentru a încerca să rezolve tensiunile comerciale dintre cele două ţări.

Săptămâna curentă a înregistrat patru zile de vânzare masivă, pandemia în creştere împiedicând oamenii să folosească şi să rezerve zboruri. Analişti majori ai pieţei, precum gigantul comercial Vitol şi IHS Markit, au declarat că cererea de petrol ar putea scădea cu până la 10%. Preţurile petrolului au crescut brusc joi pe fondul declaraţiilor unor ţări privind cumpărarea de cantităţi mari pentru refacerea stocurilor strategice, dar trendul ascendent nu a durat.

Preţurile ţiţeiului din SUA au înregistrat o pierdere săptămânală de 29%, cea mai abruptă de la începutul războiului dintre Statele Unite ale Americii şi Irak din 1991. Preţul pentru Brent a scăzut cu 20%. Ambii indici cad de patru săptămâni consecutive.

Ţiţeiul american a pierdut jumătate din valoare în ultimele două săptămâni, iar Brent a scăzut cu aproximativ 40%.

Oficialii americani au încercat să răspundă tulburărilor pieţei vineri, spunând că vor trimite un oficial al Departamentului Energiei din Statele Unite în Arabia Saudită pentru câteva luni - pentru a lucra la un plan care să asigure stabilizarea pieţelor energetice. De asemenea, un oficial al autorităţii de reglementare a statului Texas a vorbit cu secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo, despre posibilitatea unei reduceri a producţiei la nivel mondial.

Preţurile au scăzut brusc chiar înainte de închiderea de vineri, deoarece fondurile speculative şi alţi manageri de fonduri s-au grăbit să iasă din contracte în ultima sa zi de tranzacţionare, împingând contractul din aprilie de două ori mai mult decât contractul pe mai, a declarat Bob Yawger, director de energie futures la Mizuho, citat de Reuters.

Arabia Saudită a declarat că îşi va împinge producţia la un record de 12,3 milioane bpd şi a rezervat transportatori pentru a trimite petrol pe tot globul, refuzând cererile de a limita producţia. Congressmenii americani au cerut administraţiei Trump să se implice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor