Trump susţine că va interveni în conflictul ruso-saudit la momentul oportun

Sonde petroliere
Sonde petroliere (youtube.com)

Pe măsură ce în Congresul Statelor Unite se aud voci tot mai stridente şi companiile petroliere din SUA încep să aibă probleme, cerând preşedintelui Trump să ia măsuri pentru a aplana conflictul ruso-saudit care a distrus piaţa petrolului în urma rupturii dintre cele două state la începutul acestei luni, administraţia a declarat că intenţionează să se implice la „momentul potrivit” şi speră să se ajungă la un acord.

Trump a declarat joi, la o informare la Casa Albă: „Cele două ţări se luptă pentru preţuri şi producţie” şi a indicat că „la momentul potrivit mă voi implica”.

La începutul acestei luni, saudiţii au fost prinşi complet nepregătiţi atunci când Putin a declarat că Rusia va ignora cererile Regatului şi ale OPEC de a reduce semnificativ producţia, răsturnând efectiv şi dramatic echilibrul de putere din lumea petrolului, declarând război industriei petroliere de şist americane, trimiţând preţurile ţiţeiului în jos şi determinând ca zeci de producători americani să intre în faliment.

WSJ raportează joi că administraţia Trump ar fi gata să ia măsuri: "Administraţia ia în considerare intervenţia în războiul ruso-saudit al preţurilor petrolului, pentru a-i determina pe saudiţi să reducă producţia de petrol şi să ameninţe Rusia cu sancţiuni pentru a stabiliza pieţele”.

Dar se pare că sancţiunile sunt cele care i-au băgat pe ruşi la colţ în primul rând, suficient pentru a risca un război al preţurilor, care potrivit Kremlinului poate dura ani de zile.

Ruşii par pregătiţi şi dispuşi să dezlănţuie haosul pe pieţele globale pentru a trage în jos duşmanii săi geopolitici.

Pe fondul declaraţiilor lui Trump şi a noilor rapoarte, WTI s-a ridicat cu 22,28% la tranzacţionarea de după-amiază.

Între timp, actualul acord OPEC de reducere a producţiei va expira la 1 aprilie, după care se aşteaptă ca Rusia, Arabia Saudită şi Emiratele Unite să arunce ţiţei ieftin pe piaţă.