Ţintele israeliene din afara ţării, vizate de terorişti, sunt greu de protejat

Atentatul asupra unui autocar cu turişti din Israel, care a avut loc miercuri în parcarea aeroportului internaţional al oraşului bulgar Burgas (sud-estul Bulgariei), este de natură să alimenteze îngrijorările vechi israeliene privind ameninţarea la adresa instituţiilor evreieşti din afara ţării şi a turiştilor israelieni care călătoresc în străinătate, notează Financial Times (FT).
Primul ministru israelian, Benjamin Netanyahu. (GALI TIBBON / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
19.07.2012

Atentatul asupra unui autocar cu turişti din Israel, care a avut loc miercuri în parcarea aeroportului internaţional al oraşului bulgar Burgas (sud-estul Bulgariei), este de natură să alimenteze îngrijorările vechi israeliene privind ameninţarea la adresa instituţiilor evreieşti din afara ţării şi a turiştilor israelieni care călătoresc în străinătate, notează Financial Times (FT).

Suspiciunile privind implicarea Iranului în explozia de miercuri au fost alimentate cel puţin de faptul că atentatul a survenit la marcarea a 18 ani de la atacul cu bombă masiv asupra unui centru comunitar evreiesc din Buenos Aires, care a ucis 85 de civili. Anchetatorii argentinieni au pus ulterior atentatul pe seama Iranului şi a Hezbollah.

'La exact 18 ani de la explozia de la centrul comunitar evreiesc din Argentina, terorismul ucigaş iranian continuă să lovească oameni nevinovaţi', a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Atentatele cu bombă din interiorul Israelului au devenit destul de rare în ultimii ani, o realizare pe care oficiali israelieni din domeniul securităţii o atribuie informaţiilor secrete mai bune şi cooperării mai strânse cu serviciile de securitate palestiniene. Ei menţionează, de asemenea, închiderea Gaza şi construirea barierei controversate de separare care merge parţial în interiorul şi parţial de-a lungul Cisiordaniei ocupate.

Ţintele israeliene din afara ţării sunt însă mult mai greu de protejat - aşa cum a devenit clar în urma seriei de atentate cu bombă care au vizat diplomaţi israelieni din India, Tailanda şi Georgia în luna februarie a acestui an.

Oficialii israelieni au pus la vremea aceea atentatele pe seama Iranului şi a Hezbollah, mişcarea şiită libaneză care este strâns afiliată cu Teheranul.

Explozia de miercuri din Bulgaria a reamintit de relatări din mass-media israeliene din ianuarie privind dejucarea unui atentat cu bombă care a vizat un autocar închiriat pentru a duce turişti israelieni la o staţiune de schi din Bulgaria. Un dispozitiv exploziv a fost găsit în autocar, susţin relatările, fiind desfăşuraţi soldaţi bulgari în mai multe staţiuni de schi frecventate de turişti israelieni.

Un analist militar israelian a declarat la vremea aceea că atentatul dejucat putea fi legat de a patra marcare a asasinării comandantului libanez al Hezbollah, Imad Mughniyeh, care a fost ucis într-un atentat cu o maşină capcană în 2008, în Siria. Hezbollah a acuzat serviciul de informaţii israelian Mossad de asasinat.

Agenţia de ştiri israeliană Arutz Sheva a declarat duminică seara că serviciile de securitate bulgare au împiedicat un atac împotriva unor turişti israelieni în capitala Bulgariei, Sofia. Potrivit relatărilor, săptămâna trecută, bulgarii au reuşit să găsească valize suspecte care, după cât se pare, aveau explozibili ascunşi în interior, destinate să fie plasate în autocare ce transportă israelieni în staţiuni din ţară. Serviciile israeliene de securitate anchetează posibile legături între acest atac dejucat şi o celulă teroristă europeană operată de Hezbollah.

Cu o săptămână înainte, Dan Shenar, şeful securităţii din Ministerul Transporturilor israelian, a declarat pentru postul naţional de radio bulgar că a cerut Sofiei să întărească protecţia securităţii pentru cetăţenii israelieni care călătoresc în Bulgaria.

'În urmă cu două zile am luat legătura cu omologii de la Sofia şi le-am cerut să înăsprească măsurile de securitate din jurul autocarelor care transportă grupuri de turişti israelieni între aeroporturi şi hoteluri sau case de vacanţă. Suntem conştienţi de faptul că autocarele sunt un punct slab în ceea ce priveşte securitatea', a fost citat Shenar. 'Acest lucru se datorează faptului că există condiţii excelente de securitate pe aeroporturi, dar situaţia nu este aceeaşi în afara lor. Acesta este motivul pentru care am adresat aceste solicitări. Serviciile locale colaborează cu noi', a adăugat Shenar.

Ministrul israelian al apărării, Ehud Barak, a indicat, de asemenea, Iranul, afirmând că atentatul a fost probabil iniţiat de o grupare sub auspiciile 'fie ale Iranului fie ale altor grupări radicale musulmane', numind Hezbollah şi Hamas drept posibili suspecţi.

'Am urmărit intenţiile unor grupări teroriste cum ar fi Hezbollah, Hamas, grupări iraniene şi Jihadul Islamic de a organiza atentate în întreaga lume, de mult timp. Purtăm o luptă îndelungată cu ei, care a avut multe succese dar şi zile dificile. Astăzi este una din acele zile dificile,'' a afirmat Barak. 'Este important ca israelienii să continue să călătorească în întreaga lume, să continue să călătorească în Israel şi să ducă o viaţă normală în pofida durerii', a adăugat demnitarul israelian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor