Tibetul, interzis (şi) turiştilor români
alte articole
Şaisprezece turişti români au fost abandonaţi în aeroportul din Beijing, după ce ghidul lor a ales o altă destinaţie decât cea prezentată în oferta agenţiei. Incidentul a fost cauzat de refuzul autorităţilor de a le permite accesul acestora în Tibet.
Potrivit Digi TV, un grup de turişti format din 30 de persoane a plecat luni, 25 iunie, din Bucureşti, într-o excursie China - Tibet - Hong Kong- Macao, prin intermediul agenţiei KaraTravel. Joi, în Beijing, cu o oră înainte de plecare, agenţia a anunţat că Tibetul nu va mai fi în circuit şi ghidul a ales un traseu alternativ.
14 dintre turişti şi-au urmat ghidul pe noul traseu, pe când ceilalţi 16 au rămas în aeroportul din Beijing, refuzând să viziteze noua destinaţie.
Florin Nuţu, agent de la KaraTravel, a declarat pentru digi24.ro că agenţia parteneră a propus o destinaţie similară, în locul oraşului Lhasa fiind sugerat un alt oraş din platoul tibetan, Shangri-La, fără alte costuri suplimentare.
Turiştii rămaşi în Beijing şi-au exprimat dorinţa de a se întoarce în România, însă asta ar fi însemnat costuri de peste 2.000 de euro, viza colectivă fiind la ghidul român. Până la urmă, turiştii au fost transferaţi la aeroport, de unde au fost preluaţi de un autocar pentru a prinde grupul din urmă în cursul aceleiaşi zile.
Întregul scandal s-a iscat, de fapt, deoarece autorităţile chineze le-au interzis turiştilor străini să mai viziteze Tibetul, cerând Tibet China Internaţional Tour Service “să nu mai organizeze tururi cu grupuri de străini de la finalul lunii mai”, potrivit agenţiei chinamedia.com, care citează AFP. Potrivit experţilor, situaţia aduce aminte de evenimentele din 2008, când călătorii străini au primit de două ori interdicţia de a vizita destinaţia. De vină pentru această interdicţie inexplicabilă ar fi relaţiile glaciale dintre China şi Tibet şi protestele tot mai vehemente din ultima vreme. Măsura a fost luată la câteva zile după ce mai mulţi tibetani şi-au dat foc în semn de protest faţă de regimul de la Beijing. Majoritatea agenţiilor de turism au fost informate de autorităţile tibetane, încă de luna trecută, că turiştii străini nu vor avea voie să intre în această regiune.
Tibetul a intrat sub control chinez în 1951, după un conflict militar care a fost sursa multor frământări sociale. Străinii care vizitează Tibetul trebuie să aibă vize speciale şi să facă parte dintr-un grup turistic oficial.