Deţinuţi tibetani din Nepal sunt în greva foamei

Treisprezece tibetani arestaţi săptămâna trecută pentru că au protestat împotriva Chinei în faţa biroului ONU din Nepal, au început luni o grevă a foamei pe termen nelimitat pentru a forţa eliberarea lor, a declarat preşedintele Congresului Tinerilor Tibetani din Nepal, citat de un raport al Reuters.

Militanţii, printre care două femei, au cerut intervenţia ONU în ţara lor de origine, după o serie de auto-incendieri care au reprezenat o formă de protest împotriva regimului comunist chinez.

Nepal este casa a 20.000 de tibetani care trăiesc acolo de la plecarea în exil a liderului lor spiritual, Dalai Lama, în India anului 1959.

Tibetanii din Nepal au organizat proteste împotriva Chinei, arătându-şi solidaritatea cu cei care s-au auto-incendiat în ultimele luni.

În trecut, cei mai mulţi protestatari au fost eliberaţi la puţin timp după ce au fost arestaţi în timpul protestelor din capitala nepaleză.

Grupurile pentru drepturile omului care muncesc pentru cauza tibetană afirmă că Nepal se află sub presiune din partea Chinei pentru a înăbuşi activităţile tibetanilor aflaţi în exil.

Capitala Khatmandu consideră Tibetul o parte din China, aliatul cheie în comerţ al Nepalului şi o sursă de ajutor major pentru dezvoltarea sa economică.

Se crede că cel puţin 16 tibetani au murit după ce şi-au dat foc ca formă de protest din luna martie anul trecut până astăzi. Cei mai mulţi dintre ei fiind călugări budişti din părţile tibetane ale provinciilor Gansu şi Sichuan, în apropierea a ceea ce China numeşte Regiunea Autonomă Tibet.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe