Beijingul ameninţă oficialii din Tibet şi le spune să preia controlul

Fotografii rare din Tibet prezintă reacţia violentă a poliţiei chineze la protestul din oraşul Serta, provincia Sichuan, 24 ianuarie, 2012.
Fotografii rare din Tibet prezintă reacţia violentă a poliţiei chineze la protestul din oraşul Serta, provincia Sichuan, 24 ianuarie, 2012. (Students for a Free Tibet)

După încă trei auto-incendieri tibetane, regimul chinez a emis un avertisment pentru reprezentanţii săi oficiali din Tibet, prin care le spune să consolideze stabilitatea sau vor fi aspru pedepsiţi.

După ce încă trei tibetani din judeţul Seda, provincia Sichuan, şi-au dat foc pe 3 februarie, comunicarea cu exteriorul din judeţul Seda (Serthar) şi judeţul Luhuo (Draggo) a fost întreruptă. Mai multe mănăstiri din capitala tibetană Lhasa au fost înconjurate de poliţia militară. Călugărilor li s-a interzis intrarea şi ieşirea din mănăstiri.

Potrivit unui articol de pe 6 februarie din Tibet Daily, Comisia Centrală pentru Inspecţia Disciplinei a Comitetului Partidului Comunist din Tibet, a emis un aviz de urgenţă către oficialii locali, cerând o înăsprire a supravegherii şi inspecţiei pentru a asigura stabilitatea. Cei care nu [pot oferi stabilitate], se vor confrunta cu destituirea imediată şi cu pedepsirea, inclusiv cu urmărirea penală.

Organizaţia Free Tibet a declarat că a fost întreruptă comunicarea în mai multe regiuni tibetane. În Ganzi, provincia Sichuan, conexiunile telefonice şi internetul au fost oprite. Numeroase vehicule blindate şi camioane militare au fost văzute pe drumurile care duc spre Tibet, iar forţele speciale de securitate din Chengdu şi alte zone ale Sichuan au fost expediate în regiune, potrivit mai multor postări de pe Internet.

"Ni s-a spus că Lhasa a fost înconjurată de poliţie, la fel ca trei mari mănăstiri tibetane din suburbii. Călugărilor de la Mănăstirea Drepung, Mănăstirea Sera şi Ganden Kloster le este interzis să intre şi să iasă din mănăstirile lor", a declarat Jampel Monlam, directorul adjunct al Centrului Tibetan pentru Drepturile Omului şi Democraţie cu sediul în India, pentru Radio Free Asia (RFA), pe 6 februarie.

Beijingul îi descrie pe cei care se autoincendiază ca terorişti şi dă vina pe Dalai Lama şi pe forţe străine pentru instigarea la astfel de acte. Deşi a adoptat o oarecare reţinere când s-a ocupat de protestele din regiunea Han, poliţia a deschis frecvent focul asupra tibetanilor paşnici şi religioşi, potrivit comentatorului politic Chen Pokong.

"Regimul priveşte tibetanii ca fiind cetăţeni de categoria a doua", a declarat Chen pentru Sound of Hope Radio. "De fapt avem de a face cu colonizare prin discriminare rasială, ceea ce e mult mai rău decât segregarea rasială din Africa de Sud", a spus Chen.

Dawa Tsering, director al Fundaţiei religioase a Sfinţiei Sale Dalai Lama, a relatat pentru New Tang Dynasty (NTD) TV că suprimarea în creştere din Tibet arată că "regimul este pe deplin conştient de nemulţumirile tibetanilor faţă de situaţia actuală şi, astfel, îi priveşte ca duşmani. "

Potrivit lui Chen, regimul a cheltuit un milion de yuani (aproape de 160.000 de dolari) în 2011, pentru a imprima un milion de fotografii cu liderii partidului comunist şi a le plasa în casele şi mănăstirile tibetane.

"Tibetul are o populaţie de trei milioane de locuitori. O treime din populaţie trebuie să atârne imagini cu liderii comunişti. Acest lucru este strigător la cer", a spus Chen.

Regimul comunist chinez reînvie atrocităţile din timpul Revoluţiei Culturale din Tibet, a afirmat Zuoge, un călugăr de la Dharmsala, India, pentru NTD, adăugând că "Acest lucru este extrem de crud faţă de călugări şi călugăriţe".

"În aceste zile, PCC se făleşte cu banii de care dispune şi consideră că banii vorbesc", a declarat proeminentul dizident chinez Wei Jingsheng într-un articol recent. "Pe măsură ce societatea occidentală este afectată de criza economică actuală, politica monetară a condus mulţi politicieni occidentali să practice un standard dublu privind drepturile omului şi democraţia", a declarat el.

În acest mediu internaţional, se poate ca acei tibetani care plătesc un preţ personal enorm prin folosirea auto-incendierii ca semn de protest, să nu reuşească să schimbe politica PCC în Tibet, în schimb ar putea face PCC-ul mai arogant şi mai greu de mulţumit, a adăugat Wei.

Măsurile de urgenţă pe care le ia regimul comunist indică faptul că regimul va continua reprimarea brutală a tibetanilor, a relatat Kelsang Gyaltsen, membru al parlamentului tibetan în exil, pentru RFA.

"Acest lucru este foarte evident. Regimul nu are nicio intenţie să schimbe politica în Tibet şi este foarte periculos."

Exprimându-şi îngrijorarea cu privire la deteriorarea situaţiei din Tibet, senatorul american Dianne Feinstein şi mulţi alţi senatori americani au introdus o rezoluţie în Congresul SUA prin care cere Chinei să oprească reglementările privind controlul religios şi să înceapă imediat un dialog cu Dalai Lama.

Vorbind în Senat, Feinstein a precizat că China efectuează o campanie de dezinformare împotriva lui Dalai Lama şi liderilor tibetani.

"Violenţa nu este răspunsul la plângerile legitime ale poporului tibetan. Trebuie să luăm atitudine prin această rezoluţie şi să îndemnăm Beijingul să respecte dreptul tibetanilor de a-şi practica religia în mod liber şi de a-şi păstra identitatea lor culturală şi lingvistică distinctă", a afirmat Feinstein.

Rezoluţia reafirmă prietenia de neclintit dintre poporul american şi poporul din Tibet.

Alţi senatori care susţin rezoluţia sunt Barbara Boxer, Dick Durbin, Joe Lieberman, John McCain, Marco Rubio, Mark Udall şi Jim Webb.

Senatorul McCain a făcut un progres atunci când a profitat de ocazie ca să discute cu vice-ministrul chinez de externe, Zhang Zhijun, despre situaţia tibetană, în timpul unei întâlniri la o conferinţă de securitate la nivel înalt de la München, Germania, pe 4 februarie.

"Faptul că tibetanii îşi dau foc din cauza represiunii continue asupra poporului tibetan din ţara dumneavoastră, este un motiv de îngrijorare", i-a spus McCain lui Zhang, adăugând că "am spus de mai multe ori şi mă repet: primăvara arabă se apropie de China."

Potrivit Reuters, Zhang a răspuns: "Unii oameni sugerează că primăvara arabă va veni în China, dar asta este mai mult o fantezie, deoarece politicile şi guvernarea ţării are susţinerea covârşitoare a poporului".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe