Tian Dan, restaurarea naţiunii dintr-un oraş

Tian Dan a fost un oficial guvernamental junior al statului Qi în timpul Perioadei statelor beligerante a Chinei antice. El a salvat ţara aflată în pericol de dipsariţie, şi asta l-a făcut un personaj legendar în istoria Chinei.
Tian Dan, restaurarea naţiunii dintr-un oraş. (Zhiching Chen, Epoch Times)
Epoch Times România
03.02.2012

Tian Dan a fost un oficial guvernamental junior al statului Qi în timpul Perioadei statelor beligerante a Chinei antice. El a salvat ţara aflată în pericol de dipsariţie, şi asta l-a făcut un personaj legendar în istoria Chinei.

La acea vreme, generalul Yue Yi al statului Yan a condus o armata formată în urma coaliţiei a cinci state pentru a ataca statul Qi. Qi-ul a pierdut atâtea bătălii, încât ducele de Qi şi miniştrii s-au refugiat în alte state.

Tian Dan intenţiona să-şi părăsească oraşul natal, care se afla sub asediu, aşa că a rugat robii săi scurteze axele carelor şi să le acopere cu metal. Când oraşul a căzut, locuitorii s-au grăbit să fugă, dar carele se ciocneau între ele din cauza axelor lungi şi toţi au fost capturaţi de către armată. Tian Dan şi familia sa însă, au evadat cu succes.

Pe măsură ce războiul continua, doar două cetăţi din Qi rămâneau neocupate, dar erau asediate. Tian Dan a fost ales ca şi comandant al armatei oraşului, după ce comandantul garnizoanei a fost ucis. Odată numit, Tian Dan şi-a pus membrii familiei în linia frontului armatei. El muncea în rând cu soldaţii şi astfel moralul armatei s-a ridicat foarte mult.

Curând, Ducele de Yan a murit, iar fiul său l-a înlocuit la tron. Tian Dan ştia că noul Duce nu avea încredere în Yue Yi, generalul armatei Yan, aşa că a trimis spioni pentru a răspândi zvonul despre ambiţia lui Yue Yi de a deveni duce. Ducele de Yan a dat crezare zvonurilor şi l-a înlocuit cu un alt general, care era mai puţin competent.

După instigarea conflictelor în tabăra inamicului, Tian Dan a adoptat o serie de strategii înainte de atacul final. El a ascuns soldaţii de elită, dar a trimis femei şi bătrâni pentru a păzi porţile oraşului. A trimis mai apoi un mesager, să negocieze condiţiile de predare cu regatul Yan, şi a făcut în aşa fel încât oraşele bogate să mituiască în secret armata Yan pentru dreptul de a rămâne în siguranţă. Armata Yan a căzut pradă acestor trucuri şi a crezut că victoria nu este departe.

Între timp, Tian Dan a ales peste 1.000 de tauri, şi i-a acoperit pe fiecare cu pături colorate. De asemenea, fiecare taur avea două pumnale ascuţite legate pe coarne, şi snopuri de stuf îmbibate cu ulei la coadă.

La miez de noapte, în timp ce inamicul dormea profund, Tian Dan a dus armata Qi şi turma de tauri în afară cetăţii şi a dat foc snopurilor de stuf de pe cozile vitelor. Taurii au luat-o la fugă spre tabăra Yan, urmaţi de 5000 de soldaţi de elită ai armatei Yan. În acelaşi timp civilii statului Qi se aflau pe zidurile cetăţii şi făceau zgomote puternice folosind obiecte de uz casnic. Trezit de zgomote şi văzând mii de monştri cu lame alergând spre ei, soldaţii Yan s-au speriat şi au încercat să scape. Majoritatea lor, inclusiv generalul, au fost ucişi în această bătălie.

Cetăţenii regatului Qi au fost încurajaţi de această victorie decisivă, iar cei din oraşele ocupate s-au răsculat împotriva Yan. Peste 70 de oraşe ocupate au fost recuperate în câteva luni. Aceasta este povestea legendară a lui Tian Dan despre restaurarea naţiunii dintr-un oraş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor