The New York Times: Rusia exercită o presiune evidentă asupra Moldovei

Rusia exercită o presiune evidentă asupra Moldovei, în ajunul parafării de către aceasta a Acordului de Asociere cu UE, de la finele lunii noiembrie, la Vilnius. O astfel de opinie a fost publicată miercuri, în ziarul american The New York Times.
(photos.com)
Tatiana Chiriac
24.10.2013

Rusia exercită o presiune evidentă asupra Moldovei, în ajunul parafării de către aceasta a Acordului de Asociere cu UE, de la finele lunii noiembrie, la Vilnius. O astfel de opinie a fost publicată miercuri, în ziarul american The New York Times. Potrivit "Infotag", autorul articolului, David Herszenhorn, menţionează că se exercitată presiune nu doar asupra Moldovei, ci asupra tuturor ţărilor care încearcă să stabilească relaţii proprii cu Europa.

În articol se mai vorbeşte despre faptul că în mijlocul verii, Moscova a pus inderdicţii la importul de bomboane din Ucraina, apoi a sistat importul de vinuri moldoveneşti.

De asemenea, vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin şi Patriarhul Moscovei, Kirill, care au venit în vizită la Chişinău, au discutat situaţia din Europa, "îndemnând ca Moldova să se orienteze spre est".

Între timp, autorul atrage atenţia asupra faptului că Moldova are ceva timp de când şi-a îndreptat atenţia spre occident, despre acest fapt vorbeşte redenumirea MAE-ului, în Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Ceea ce presupune că eforturile Kremlinului asupra spaţiului fostei URSS, într-o oarecare măsură au avut succes.

"Preşedintele Armeniei, Serj Sargsyan, şi-a dat acordul ca Erevanul să se alăture Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan, însă cu Moldova nu-i reuşeşte să se înţeleagă", scrie autorul citând cuvintele Preşedintelui RM, Nicolae Timofti, care a spus că "Moldova va fi cu Rusia, probabil, când ambele vor fi ţări-membre ale UE".

Acţiunile Rusiei în spaţiul postsovietic sunt apreciate de ziar drept "ecou al războiului rece".

The New York Times constată că presiunea din partea Rusiei asupra foştilor parteneri a provocat un efect contrar, de "consolidare a coaliţiei de guvernământ", care a fost susţinută de UE.

Aceasta a dezaprobat gestul Moscovei şi a întreprins contraacţiuni, anulând limitările impuse pentru importul de vinuri moldoveneşti pe piaţa UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor