The Economist: "Războiul merge prost. Ucraina şi aliaţii săi trebuie să schimbe cursul"

Preşedintele Volodimir Zelenski, vorbind la cea de-a 79-a Adunare Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, 25 septembrie 2024 (Getty Images)
Redacţia
01.10.2024

Revista The Economist a publicat un articol intitulat „Războiul merge prost. Ucraina şi aliaţii săi trebuie să schimbe cursul”, în care jurnaliştii îi cer preşedintelui Zelenski să stabilească obiective militare reale pentru forţele armate ucrainene, care, în stadiul actual al războiului ruso-ucrainean, nu implică recucerirea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia. Potrivit Meduza, publicaţia britanică recomandă partenerilor occidentali, şi mai ales preşedintelui american Joe Biden, să accelereze procesul de admitere a Ucrainei în NATO.

Dacă Ucraina şi aliaţii săi occidentali vor să câştige, trebuie mai întâi să aibă curajul de a recunoaşte că pierd ceea ce a devenit un război de uzură, scrie ziarul.

Săptămâna trecută, Zelenski a vizitat Statele Unite, prezentând „planul său de victorie” politicienilor americani. Casa Albă şi-a confirmat încă o dată sprijinul pentru Ucraina, a anunţat un nou pachet de ajutor militar în valoare de opt miliarde de dolari, dar americanii nu au aprobat planul lui Zelenski, spunând că vor continua să discute detaliile acestuia cu partenerii occidentali.

De fapt, The Economist consideră că Ucraina trebuie să schimbe urgent cursul şi enumeră factorii care arată caracterul critic al situaţiei actuale pentru Ucraina: ofensiva trupelor ruse în Donbas, sistemul energetic ucrainean distrus de bombardamentele ruseşti şi oboseala generală a oamenilor faţă de război.

„Armata se luptă să mobilizeze şi să antreneze suficienţi soldaţi pentru a menţine liniile frontului, ca să nu mai vorbim de recucerirea teritoriului. Există un decalaj tot mai mare între victoria totală pe care şi-o doresc ucrainenii şi dorinţa sau capacitatea lor de a lupta pentru ea”, se arată în articol.

Oboseala este în creştere şi în Occident. Politicienii de extremă dreapta din Germania şi Franţa consideră că sprijinul pentru Ucraina este o risipă de bani. Dacă Donald Trump revine la Casa Albă, există temeri că acesta ar putea preda efectiv Ucraina lui Vladimir Putin.

În opinia jurnaliştilor, dacă Zelenski „continuă să ignore realitatea”, insistând că forţele armate ucrainene pot recuceri toate teritoriile anexate şi ocupate de Rusia din 2014, el îşi va îndepărta susţinătorii Ucrainei şi va diviza şi mai mult societatea ucraineană. O nouă abordare care să păstreze sprijinul occidental şi să-i unească pe ucraineni va începe cu sinceritatea liderilor cu privire la ce înseamnă victoria.

Putin a atacat Ucraina nu pentru a o cuceri, ci pentru a o împiedica să devină o democraţie prosperă, orientată spre Occident, consideră The Economist. Prin urmare, partenerii Ucrainei trebuie să-l determine pe Zelenski să îşi convingă poporul că acesta rămâne „cel mai important premiu al războiului”. „Oricât de mult şi-ar dori Zelenski să scoată Rusia din Ucraina, inclusiv din Crimeea, el nu are oamenii sau armele pentru a face acest lucru”, scriu jurnaliştii.

Liderii occidentali ar trebui să ofere capabilităţile militare şi garanţiile de securitate de care Kievul are nevoie, scrie The Economist, care menţionează că singura modalitate de a opri luptele este de a demonstra Kremlinului inutilitatea unor noi ofensive.

Acest lucru va necesita şi mai multe livrări de arme, inclusiv rachete cu rază lungă de acţiune capabile să lovească ţinte militare din interiorul Rusiei. Ucraina va trebui, de asemenea, să îşi sporească propria producţie de arme.

Al doilea mod de a sprijini Ucraina, sugerat de publicaţia respectivă, este ca Joe Biden să anunţe că Ucraina ar trebui să fie invitată în NATO chiar acum, chiar dacă ţara este parţial ocupată şi nu a încheiat încă o încetare oficială a focului.

Publicaţia este de acord că aceasta este o decizie extrem de controversată, deoarece articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord presupune că un atac asupra unui membru NATO este considerat un atac asupra întregii alianţe - iar ceilalţi membri trebuie să-i vină în ajutor. În acest sens, consideră The Economist, Biden ar putea preciza că articolul 5 nu se va aplica teritoriilor ucrainene ocupate în prezent de Rusia - aşa cum a fost cazul Germaniei de Est după al Doilea Război Mondial.

Apartenenţa la NATO comportă riscuri, recunosc autorii articolului. Dacă Rusia loveşte din nou Ucraina, America s-ar putea confrunta cu o dilemă: să sprijine Ucraina şi să rişte un război cu un adversar înarmat nuclear sau să retragă acest sprijin şi să-şi slăbească relaţiile cu aliaţii din întreaga lume.

„O promisiune mai fermă de aderare la NATO l-ar ajuta pe Zelenski să redefinească ce înseamnă victoria [...] Elaborarea unui nou plan necesită mult din partea lui Zelenski şi a liderilor occidentali. Dar dacă aceştia se opun, va duce la înfrângerea Ucrainei. Şi asta va fi mult mai rău”, conchide The Economist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor