Test european efectuat şi în România: 25% din localuri discriminează clienţii pe motive rasiale (presă)

La distanţă de aproximativ un an de la rezultatele primului test din martie şi iunie 2011, efectuat de ''European Grassroots Antiracist Movement (EGAM 1), EGAM 2 a verificat în şase ţări - Austria, Franţa, Italia, România, Norvegia şi Serbia - discriminarea în locurile de distracţie.
Epoch Times România
28.05.2012

La distanţă de aproximativ un an de la rezultatele primului test din martie şi iunie 2011, efectuat de ''European Grassroots Antiracist Movement (EGAM 1), EGAM 2 a verificat în şase ţări - Austria, Franţa, Italia, România, Norvegia şi Serbia - discriminarea în locurile de distracţie. Testul european realizat în noaptea de sâmbătă, 26 mai, a arătat că 25% din localuri discriminează clienţii pe motive rasiale, relatează luni ziarul italian La Repubblica.

Rezultatele arată 'persistenţa discriminării rasiale într-un local din patru. Unui procent de 25% din eşantion i-a fost refuzat accesul pe motiv că persoana era un negru, arab sau rom. Acest nivel foarte ridicat de discriminare rasială este similar celui constatat în timpul testării de anul trecut', se arată în concluzii.

'Îmi pare rău, tu nu poţi intra aici'. Eşti negru, arab sau rom? Cu atât mai rău pentru tine: ai o posibilitate din patru ca discoteca din oraşul tău să-ţi refuze accesul - potrivit testului european.

Obiectivul cercetării a fost 'acela de a implica activ instituţiile europene de combatere a rasismului şi antisemitismului. Autorităţile locale, mai ales municipalităţile, pot acţiona în mod concret. De exemplu, după testul de anul trecut, Varşovia a decis să modifice contractele stipulate cu locurile de divertisment, incluzând o clauză împotriva discriminărilor şi impunând închiderea localurilor în caz de încălcări. Exemplul Varşoviei este unul ce trebuie urmat de toate autorităţile locale din Europa', se arată în document.

În Italia, testul a fost efectuat de ''SOS Razzismo''.'În acest an, membri ai SOS de patru naţionalităţi diferite (senegaleză, marocană, columbiană şi italiană) - a explicat secretarul naţional, Angela Scalzo - împreună cu o echipă de sprijin formată dintr-un avocat şi doi formatori ai asociaţiei, s-au deplasat în trei discoteci cunoscute din Palermo. Testarea efectuată nu a evidenţiat semne de discriminare la acces, chiar dacă în unele localuri au avut loc discriminări legate de furnizarea de servicii către client'', precizează documentul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor