Terapie cu delfini la Constanţa
alte articole
Un proiect al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (CMSN) va deveni realitate începând cu luna mai, el constând în terapie cu delfini pentru copii cu probleme speciale. Potrivit publicaţiei locale Observator de Constanţa, reprezentanţii CMSN intenţionează să pună în aplicare, în acest an, mai multe proiecte pentru atragerea cât mai multor turişti. Potrivit directorului instituţiei, Adrian Bâlbă, pe lângă proiectul de delfinoterapie ce va fi pus în practică din luna mai a acestui an, pentru copiii cu tulburări terapeutice şi comportamentale, se va încerca şi realizarea altor două programe. Astfel, în curând va sosi la sediul complexului muzeal o delegaţie din Spania care va analiza posibilitatea amplasării un acvariu tip tunel în incinta CMSN din Constanţa. „Va fi un acvariu din policarbonat care este întâlnit în câteva ţări, iar turiştii vor avea posibilitatea să admire deasupra lor rechini, pisici de mare, piranha etc.“, a mai spus Adrian Bâlbă. În prezent, la Constanţa, pe faleza Cazinoului se află un acvariu care este şi primul acvariu public din România, inaugurat la 1 mai 1958. Spaţiul expoziţional este destinat prezentării permanente a faunei şi florei acvatice în 57 de bazine, dar şi expoziţiilor temporare cu tematici de biologie, ecologie acvatică şi pescuit marin.
De asemenea, reprezentanţii Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii intenţionează să deschidă şi un parc cu dinozauri în mărime naturală, dar şi unul tematic, ce va reprezenta evoluţia omului. Aceste proiecte urmează să fie puse în aplicare cu ajutorul specialiştilor din Atena (Grecia).
Reamintim că specialiştii constănţenii vor desfăşura, în perioada mai – octombrie 2013, un proiect de cercetare ştiinţifică dedicat copiilor cu autism, celor cu sindrom Down, cu retard, întârzieri în dezvoltare, ADHD, minorilor agresivi, timizi sau cu emotivitate excesivă. Terapia pentru un minor durează două săptămâni şi în această perioadă nu se poate lucra decât cu cinci copii. Fiecare sesiune de delfinoterapie va dura 15-20 de minute pe zi, iar micuţul va încerca să intre în interacţiune cu mamiferul prin formule de salut, prin imitarea sunetelor mamiferului, prin jocuri cu mingea, cercul etc. Această terapie va fi gratuită.