Tensiuni politice şi declaraţii controversate ale premierului Mario Monti (presă)

Interviul acordat de premierul italian Mario Monti ziarului american Wall Street Journal, în care vorbeşte şi despre precedentul guvern al lui Silvio Berlusconi, şi polemicile declanşate în Italia în urma acestui interviu contestat, se află miercuri pe primele pagini ale cotidienelor din Peninsulă.
Premierul italian, Mario Monti. (MIKKO STIG / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
08.08.2012

Interviul acordat de premierul italian Mario Monti ziarului american Wall Street Journal, în care vorbeşte şi despre precedentul guvern al lui Silvio Berlusconi, şi polemicile declanşate în Italia în urma acestui interviu contestat, se află miercuri pe primele pagini ale cotidienelor din Peninsulă.

'Monti la WSJ: Cu Berlusconi am avea un spread la 1200', titrează La Repubblica de la Roma, care precizează că acest interviu a fost acordat de Monti acum trei săptămâni, dar a fost publicat pe site-ul online al WSJ marţi. Tema interviului: Mario Monti şi politica economică a Italiei şi a zonei euro.

'Dacă precedentul guvern ar mai fi la putere, acum spread-ul Italiei ar fi la circa 1200', a spus Monti, referindu-se la diferenţa dintre randamentele obligaţiunilor guvernamentale pe zece ani ale Italiei faţă de cele ale Germaniei, declaraţie care a declanşat imediata reacţie a partidului de dreapta PDL, Poporul Libertăţii, fondat de fostul premier italian Silvio Berlusconi. Într-o notă oficială publicată pe site-ul de la Palatul Chigi, sediul guvernului italian, Monti a precizat marţi că nu avea intenţia să deschidă polemici cu fostul executiv şi că cifra de 1200 este o simplă estimare, pe baza unei analize a efectului speculaţiilor asupra obligaţiunilor italiene, comentează cotidianul roman menţionat.

În ciuda acestor precizări, furia partidului PDL s-a declanşat cu putere, deputaţii din partidul lui Berlusconi votând marţi, la Camera Deputaţilor, împotriva guvernului Monti şi a decretului de lege numit 'Spending Rewiew', asupra reducerii cheltuielilor administraţiei publice din Italia, cu 26 de miliarde de euro în următorii trei ani.

Fabrizio Cicchitto, liderul deputaţilor din PDL, a declarat: 'Cuvintele lui Monti reprezintă o provocare inutilă şi stupidă. Premierul ar trebui să fie mai atent la ce spune în interviurile acordate ziarelor din străinătate'. Angelino Alfano, liderul PDL, a spus: 'Declaraţia premierului nu are nicio explicaţie ştiinţifică, lucru incredibil pentru un economist de talia profesorului Monti'.

Monti a fost nevoit să-l sune la telefon pe Berlusconi, pentru a-şi cere scuze şi pentru a explica faptul că spusele sale nu aveau intenţia să fie o analiză politică.

Tensiuni puternice în politica italiană, comentează La Repubblica de la Roma, care adaugă însă că WSJ îl susţine pe tehnocratul Mario Monti, profesor de economie, despre care scrie că este 'O anomalie în Europa, un lider care nu a fost votat de alegătorii italieni, dar care are misiunea de a face reforme drastice, lipsite de popularitate, dar esenţiale pentru a salva conturile publice ale ţării, reforme pe care politicienii italieni nu au avut curajul să le facă. Disciplina lui Monti este mai degrabă nemţească, iar umorul lui este britanic', scrie WSJ, preluat de La Repubblica.

'Monti îi cere scuze lui Berlusconi', titrează Il Corriere della Sera din Milano, care scrie că şeful guvernului italian i-a explicat lui Berlusconi, la telefon, că această declaraţie nu reprezintă o critică la adresa fostului guvern. Dar cotidianul din Milano se întreabă ce se întâmplă cu Monti, care continuă să dea interviuri discutabile ziarelor din străinătate.

Cotidianul milanez aminteşte că, acum câteva zile, într-un alt interviu dat publicaţiei germane Der Spiegel, Monti spusese că guvernele naţionale sunt nevoite uneori să ia decizii imediate, fără a asculta dezbaterile din parlamentele naţionale. Il Corriere della Sera se întreabă dacă aceste 'gafe' ale lui Monti, de obicei un om foarte echilibrat, sunt semne de oboseală, sau o precisă strategie politică, în vederea viitoarelor alegeri parlamentare din Italia, din aprilie 2013.

'Monti încearcă să calmeze furia lui Berlusconi', titrează La Stampa din Torino, care scrie că aceste 'gafe' ale tehnocratului Mario Monti sunt mai degrabă mesaje politice lansate pentru a menţine atenţia lumii întregi asupra Italiei, pentru a revendica interesele naţionale şi pentru a constrânge Europa să facă mai mult pentru a salva zona euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor