Templu construit cu 4.000 de ani in urma dezgropat in Peru

Un templu vechi de 4.000 de ani si plin de picturi murale a fost dezgropat pe coasta nordica a Perului, fiind una dintre cele vechi descoperiri ale Americilor, a declarat sambata un important arheolog.
Arheologul Jose Cencho arata locul unde a fost descoperita o mumie ce apartine culturii Wari (secolul VII), la Waca Pucllana, in Lima, 20 octombrie 2005. (Jaime Razuri / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.11.2007

LIMA — Un templu vechi de 4.000 de ani si plin de picturi murale a fost dezgropat pe coasta nordica a Perului, fiind una dintre cele vechi descoperiri ale Americilor, a declarat sambata un important arheolog.

Templul, aflat in interiorul unor ruine mai mari, include scarile care duc pana la un altar folosit pentru venerare intr-un loc denumit de savanti Ventarron, a declarat arheologul peruan Walter Alva, care a condus sapaturile.

Templul este asezat in valea Lambaveque, in apropiere de anticul complex din Sipan pe care Alva l-a dezgropat in anii 1980. Ventarron a fost construit cu mult timp inainte de Sipan, cu aproximativ 2.000 de ani inainte de Hristos, a declarat el.

“Este un templu care are o vechiime de aproximativ 4.000 de ani,” a declarat Alva, director al Muzeului Tumbas Reales din Sipan, dupa ce a anuntat rezultatele testelor de datare cu carbon in cadrul unei ceremonii desfasurate la nord de Lima.

“Sunt surprinzatoare metodele de constructie, designul arhitectural si majoritatea picturilor murale, care ar putea fi cele mai vechi picturi murale ale Americilor,” a declarat el.

Lambayeque se afla la 472 de mile distanta de Lima, capitala Perului.

Descoperirile din Sipan, un centru adminstrativ si religios al culturii Moche, au inclus un mormant plin de aur construit cu 1.700 de ani in urma de un rege pre-incas.

Peru este bogat in comori arhitecturale, incluzand citadela incasa a lui Machu Picchu din Anzi.

Pana la sosirea spaniolilor in anii 1500, incasii au condus timp de cateva secole un imperiu care s-a intins din Columbia si Ecuador in nord pana la ceea ce in prezent sunt Peru si Chile in sud.

“Descoperirea acestui templu dezvaluie dovezi care sugereaza ca regiunea Lambayeque a fost o regiune de mari schimburi culturale intre coasta Pacificului si restul Perului,” a declarat Alva.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor