Televiziunea iraniană de stat anunţă că virusul Wuhan ar putea omorî "milioane" de iranieni

Medici în spitale din China se luptă cu epidemia cauzată de coronavirus Wuhan
Medici în spitale din China se luptă cu epidemia cauzată de coronavirus Wuhan (HECTOR RETAMAL/AFP via Getty Images)

La o lună după ce anunţa decesul unor persoane ca urmare a infectării cu virus Wuhan în Qom, pe 19 februarie, Iranul a emis acum unul dintre cele mai grave avertismente.

Marţi, Dr. Afruz Eslami, care lucrează la televiziunea de stat, a anunţat că Iranul ar putea ajunge în situaţia de a avea „milioane” de decese cauzate de virusul Wuhan înainte ca pandemia să se stingă.

Predicţia sa a încercat să facă oamenii să ia în serios ameninţarea pe care o aduce pandemia, într-un moment în care există nelinişte în oraşul religios Qom, cauzată de moartea unui ayatollah şiit săptămâna aceasta.

Associated Pres raportează: "Numărul deceselor din Iran a înregistrat marţi o creştere de 13%. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Kianoush Jahanpour, a declarat că virusul a ucis 135 de oameni, ridicând totalul la 988, cu 16.000 de îmbolnăviri cunoscute".

Mai multe ţări impun, de asemenea, măsuri de urgenţă în Orientul Mijlociu, Siria închizând în urmă cu câteva zile universităţile şi multe spaţii publice, în ciuda faptului că nu au fost raportate cazuri oficiale confirmate.

Iranul a luat cele mai drastice măsuri după ce răspândirea virusului a continuat în forţă. Teheran a anunţat că a eliberat aproximativ 85.000 de persoane închise pentru a se asigura că pandemia nu va lovi închisorile supraaglomerate ale naţiunii.