Bild: Germania intenţionează să închidă zborurile dinspre China şi Iran
focus
alte articole
Ministerul Transporturilor din Germania intenţionează să oprească zborurile din Iran şi China pentru a încetini răspândirea coronavirusului, a informat luni publicaţia Bild, citând surse guvernamentale.
Cele două ţări se confruntă cu mari focare ale epidemiei de virus Wuhan, care se răspândeşte rapid în Europa. Atât China, cât şi Iranul, sunt bănuite că ascund adevărata dimensiune a epidemiei.
Decizia de a închide zborurile în Germania, economia cea mai importantă a zonei euro, survine la peste 2 luni după ce regimul comunist chinez a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (pe 31 decembrie 2019) cu privire la existenţa unei epidemii necunoscute în oraşul Wuhan.
Primele cazuri ale infecţiei cu virus Wuhan au fost aduse la cunoştinţa regimului comunist chinez pe data de 17 noiembrie, potrivit publicaţiei South China Morning Post.
De atunci, China a închis oraşul Wuhan, cu 11 milioane de locuitori înregistraţi, pe 23 ianuarie, impunând o carantină severă - uneori blocând oamenii în case şi blocuri - precum şi un blocaj informaţional.
Este necunoscut motivul pentru care Germania a refuzat să închidă zborurile din China până în prezent.
Măsura de luni pare să contrazică versiunea oficială a autorităţilor chineze, care afirmă că au reuşit să stăvilească epidemia. Varianta Partidului Comunist Chinez este contrazisă şi de cercetări făcute de Epoch Times.
Numărul victimelor făcute în China de virusul Wuhan este necunoscut. În ciuda statisticilor optimiste, dar fals, publicate de regimul comunist de la Beijing, au existat anchete şi indicii conform cărora numărul victimelor şi al îmbolnăvirilor sunt cu câteva ordine de mărime mai mari.
Germania are economia europeană cea mai conectată cu cea chineză şi la începutul anilor '90 a fost motorul mutării producţiei companiilor occidentale în China.
Primele ţări care au impus restricţii ale zborurilor din China au fost Singapore, Taiwan, Rusia şi SUA.
În SUA măsurile de izolare au fost în mare parte sabotate de luarea pacienţilor de pe vasul Diamond Princess ancorat în portul Yokohama înainte de sfârşitul perioadei de carantină de 14 zile, precum şi de eliberarea pacienţilor posibil infectaţi din centrele de carantină de pe teritoriul SUA.
În pofida extinderii evidente a focarului epidemic în toate ţările europene, liderii UE au menţinut zborurile din China şi au făcut presiuni asupra ţărilor membre ale UE să nu închidă graniţele pentru a stăvili traficul de persoane şi fluxul de marfă. Aceste măsuri au ajutat la răspândirea masivă a epidemiei în ţările blocului.
Europa are acum mai multe focare majore: Italia, Spania, Marea Britanie, Franţa şi Germania.