Teatrul Naţional de Operă şi Balet va purta numele Mariei Bieşu

Teatrul Naţional de Operă şi Balet, oraşul Chişinău (The Epoch Times)
Ana Chitoroagă
20.05.2012

Potrivit unei decizii aprobate de către Guvern, Teatrul Naţional de Operă şi Balet va purta numele Primadonei Operei Naţionale, Maria Bieşu, în memoria celei mai bune voci a culturii moldoveneşti.

Ministrul Culturi, Boris Focşa a declarat că ”Maria Bieşu a slujit cu devotament acestui teatru, ducându-i faima în toată lumea”.

Premierul Vlad Filat a declarat că moartea Mariei Bieşu este o pierdere irecuperabilă pentru toţi locuitorii Republicii Moldova. El a regretat însă că decizia de atribuire a numelui Mariei Bieşu Operei Naţionale vine doar după trecerea în nefiinţă a Primadonei.

Totodată, premierul Vlad Filat i-a sugerat ministrului Culturii să elaboreze un proiect de decizie, potrivit căreia Palatul Naţional va purta numele regretatului cântăreţ Nicolae Sulac, precizând ”Nicolae Sulac se identifică cu Palatul Naţional. E o sugestie pentru şedinţa următoare”.

Precizăm că Maria Bieşu, a decedat la16 mai, la vârsta de 76 de ani. Cu această ocazie, Preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti a declarat, printr-un decret prezidenţial, ziua de 19 mai drept Zi de doliu naţional datorită decesului cântăreţei de operă Maria Bieşu.

La înmormântare au fost prezenţi preşedintele Nicolae Timofti, premierul Vlad Filat, preşedintele Legislativului Marian Lupu, liderul liberal Mihai Ghimpu, primarul Dorin Chirtoacă, deputaţi şi miniştri. În semn de doliu, toţi oficialii au purtat la mânece banderole tricolore.

La ceremonia oficială de rămas bun, preşedintele Nicolae Timofti a declarat că soprana Maria Bieşu şi-a înscris numele în patrimoniul cultural naţional şi mondial, precizând ”Pentru mulţi, numele ei a însemnat Moldova, ea este o întruchipare concludentă a întregului nostru popor”.

O prezenţă remarcabilă la ceremonia de rămas bun a fost soprana din România, Felicia Filip, prietenă de suflet a Primadonei. ”Când ne părăseşte un artist ia cu el o lume – lumea zecilor de personaje cărora le-a dat viaţă, lumea miilor de spectacole. Maria Bieşu a fost mai mult decât un artist – o voce inconfundabilă , o femeie frumoasă şi un om minunat. Un suflet de copil şi o prietenă sensibilă şi delicată”, a menţionat profund întristată Felicia Filip.

Înainte de a trece în nefiinţă, Primadona Operei Naţionale, Maria Bieşu a lăsat un testament spiritual concetăţenilor săi. Maria Bieşu a dictat scrisoarea surorii sale în ultimele zile ale vieţii, scrie arena.md.

"Dragii mei concetăţeni,

Susţinerea pe care o simt din partea dumneavoastră nu doar în ultimul timp, dar pe tot parcursul vieţii mele de creaţie, îmi oferă dreptul să mă adresez vouă cu aceste cuvinte de dragoste şi recunoştinţă şi cu acest mesaj către bunătatea dumneavoastră.

M-am născut cândva pe acest pământ, în ţara care se numea Regatul României. Recunoaşterea mi-a venit tot pe acest pământ, dar care se numea Uniunea Sovietică. Astăzi, am susţinerea locuitorilor Patriei mele iubite, Republica Moldova. Vreau ca pământul nostru să prospere, să aducă lumii bunătate şi lumină. Faceţi tot ce vă stă în puteri ca să fie aşa.

Cu dragoste, a voastră Maria Bieşu".

Deci Primadona Operei Naţionale a fost îngropată în ziua de 19 mai în cimitirul central din capitală, fiind însoţită de aplauzele miilor de prieteni şi admiratori, care au venit să-şi ia rămas bun de la îndrăgita artistă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor