"Te rog, spune-mi adevărul, există Moş Crăciun?"

.
. (Tim Boyle/Getty Images)

Virginia O'Hanlon, la momentul respectiv în vârstă de numai opt ani, i-a scris o scrisoare editorului ziarului New York Sun. Răspunsul rapid al ziarului a fost tipărit ca un editorial nesemnat la 21 septembrie 1897. Munca reporterului veteran Francis Pharcellus Church a devenit cel mai retipărit editorial, care apare în parte sau integral în zeci de limbi în cărţi, filme, şi alte editoriale, şi pe afişe şi timbre.

"Dragă Editorule: am 8 ani.

"Unii dintre prietenii mei mai mici spun că nu există Moş Crăciun.

"Tata spune, "Dacă îl vedeţi în The Sun există."

"Te rog, spune-mi adevărul, există Moş Crăciun?"

Virginia O'Hanlon”

Răspunsul

Virginia, prietenii tăi mici greşesc. Ei au fost afectaţi de scepticismul unei vârste sceptice. Ei nu cred nimic cu excepţia a ceea ce văd. Ei cred că nimic nu poate exista din ceea ce nu este uşor de înţeles de minţile lor mici. Toate minţile, Virginia, fie că sunt ale oamenilor maturi sau ale copiilor, sunt mici. În acest Mare Univers al nostru, omul este o simplă insectă, o furnică, iar intelectul său este foarte mic, în comparaţie cu lumea fără margini, măsurată prin inteligenţa capabilă de a înţelege şi cunoaşte întregul adevăr.

Da, Virginia, există un Moş Crăciun. El există la fel de sigur cum există iubirea, generozitatea şi devotamentul - şi ştii că ele abundă şi dăruiesc vieţii tale frumuseţea şi bucuria cea mai înaltă... Vai! Tristă ar fi lumea dacă nu ar exista Moş Crăciun. Ar fi la fel de tristă ca în cazul în care nu ar exista fetiţe pe care le cheamă Virginia. Nu ar exista nici o credinţă de copil atunci, nici poezie, nici o poveste de dragoste pentru a face suportabilă această existenţă. În acel caz ar trebui să n-avem nici o bucurie, cu excepţia celei date de lucrurile pe care le percepem. Lumina eternă cu care copilăria umple lumea ar fi stinsă.

Lucrurile cele mai reale din lume sunt cele pe care nici copiii, nici adulţii nu le pot vedea.

Fără credinţa în Moş Crăciun, ai putea la fel de bine să nu crezi în zâne! Ai putea să-l rogi pe tata să angajeze oameni pentru a pândi toate coşurile în Ajunul Crăciunului pentru a-l prinde pe Moş Crăciun, dar chiar dacă aceştia nu l-ar vedea pe Moş Crăciun venind în jos, ce ar dovedi asta? Nimeni nu-l vede pe Moş Crăciun, dar asta nu este un semn că nu există Moş Crăciun. Lucrurile cele mai reale din lume sunt cele pe care nici copiii, nici adulţii nu le pot vedea. Ai văzut vreodată zâne dansând pe peluză? Bineînţeles că nu, dar asta nu e nici o dovadă că ele nu sunt acolo. Nimeni nu poate concepe sau imagina toate minunile care sunt nevăzute şi invizibilul din lume.

Puteţi sfâşia o păpuşă şi vedea ce produce sunetul care vine din interior, dar există un văl care acoperă lumea nevăzută pe care nici cel mai puternic om, nici măcar puterile unite ale tuturor celor mai puternici oameni care au trăit vreodată, nu l-ar putea sfâşia. Numai credinţa, poezia, fantezia, iubirea pot da la o parte cortina şi înfăţişa imaginile şi frumuseţea cerească şi slava de dincolo. Este totul real? Ah, Virginia, în toată lumea asta nu este nimic altceva real şi statornic.

Există Moş Crăciun! Mulţumesc cerului! El trăieşte, şi va trăi pentru totdeauna. O mie de ani de acum, Virginia, ba, de zece ori zece mii de ani de acum, el va continua să aducă bucurii inimii copilăriei.

Crăciun Fericit, Virginia!

Francis Church

Editorii Epoch Times România urează cititorilor săi, cu ajutorul acestui text din 1897 al redactorului-şef al ziarului Sun New York, un Crăciun şi un An Nou Fericit!

Articolul original: Yes, Virginia, there is a Santa Claus

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii