Taximetriştii independenţi îi cer lui Firea să rezolve ilegalităţile din domeniu. Posibil protest la orizont
alte articole
Reprezentanţii Asociaţiei pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi (ADTI) au avut miercuri o întrevedere la sediul Primăriei cu Primarul General al Capitalei, pentru a-i cere acesteia să se implice în rezolvarea problemelor din domeniu, în caz contrar taximetriştii urmând să iasă în stradă pentru a protesta.
Cele mai stringente cerinţe ale ADTI sunt prelungirea contractelor cadru de atribuire în gestiune delegată cu aceeaşi valabilitate a autorizaţiilor de transport şi taxi. Practic, taximetriştii acuză că se doreşte ca lor să nu li se mai prelungească prin acte adiţionale actualele contracte, pentru a fi emise contracte noi în favoarea marilor operatori de pe piaţă care au dus deja la faliment numeroşi independenţi şi firme mici, preluându-le autorizaţiile. De asemenea, ADTI mai cere şi controale în trafic 24/24 inclusiv sîmbătă şi duminică până la diminuarea concurenţei neloiale din domeniu.
În urma întrevederii la care accesul presei nu a fost permis, primarul a dispus înfiinţarea unui grup de lucru care să acţioneze permanent pentru că solicitările venite din partea industriei transportului în regim de taxi să fie rezolvate punctual şi într-un timp cât mai scurt. Din grupul de lucru vor face parte reprezentanţi ai Direcţiei Juridice, Direcţiei Transporturi, Direcţiei de Poliţie Locală şi Control, Poliţiei Locale, Administraţiei Străzilor, dar şi reprezentanţi ai structurilor asociative participante la discuţii.
În cadrul întâlnirii s-au discutat aspecte legate de contractele de delegare de gestiune în domeniul transportului public de persoane în regim de taxi, dar şi aspecte legate de procedura de preschimbare a autorizaţiilor de taxi în situaţia înlocuirii autoturismului sau a cesiunii, Primarul General solicitând în acest sens direcţiilor din cadrul PMB cu responsabilităţi în domeniu să găsească soluţii pentru simplificarea procedurilor de autorizare.
Primarul Capitalei a mai anunţat că unul dintre obiectivele importante pe care Municipalitatea le are în vedere pentru creşterea calităţii serviciilor de transport este crearea de benzi unice pentru RATB, taxi, dar şi autovehicule de intervenţie pentru situaţii de urgenţă.
Potrivit comunicatului de presă remis Epoch Times de către A.D.T.I, motivul pentru care reprezentanţii organizaţiei au solicitat o întrevedere cu Primarul General al Capitalei constă în faptul că PMB refuză prelungirea prin act adiţional a contractului de atribuire în gestiune delegată a serviciului public local de transport în regim de taxi tuturor operatorilor de transport cărora le-a fost atribuit acest serviciu public în 2009.
De asemenea, taximetriştii au mai dorit să-i atragă atenţia noului primar asupra faptului că micii operatori autorizaţi au mari probleme din cauza concurenţei neloiale din domeniu, aceştia fiind deja împovăraţi de obligaţii fiscale prea mari.
De asemenea, taximetriştii mai acuză "TIRANIA", patronatelor din domeniul transportului în regim de taxi care s-au asociat şi constituit un CARTEL al preţurilor impunând în piaţă tarife falimentare, sprijiniţi masiv de funcţionari ai PMB. Această situaţie i-a pus pe micii operatori de transport în imposibilitatea de a-şi putea vinde serviciile. Situaţia semnalată de ADTI este extrem de critică, majoritatea micilor operatori de transport fiind aduşi în pragul falimentului.
Nu în ultimul rând, taximetriştii acuză lipsa staţiilor taxi pe care municipalitatea este obligată să le asigure taximetriştilor, forţându-i "să ocupe colţurile intersecţiilor, motiv de bucurie pentru poliţia rutieră care nu este deloc îngăduitoare cu aceştia, sancţionându-i ori de câte ori sunt surprinşi."
ADTI mai atrage atenţia că numărul mare de autovehicule taxi, altele decât cele autorizate de autoritatea de autorizare a Municipiului Bucureşti, care efectuează ilegal serviciul de transport public local în regim de taxi, fără ca primăria să încaseze de la aceştia taxele stabilite prin lege duce la creşterea poluării în Bucureşti.
Mai mult, "siguranţa cetăţeanului este pusă grav în pericol deoarece în momentul de faţă oricine îşi poate echipa o maşină cu însemne taxi.", susţin reprezentanţii ADTI
"În complicitate cu autorităţile publice locale din cadrul PMB un număr destul de mare de şoferi de "taxi" efectuează transport public local în regim de taxi fără a deţine niciun fel de autorizaţie (Art.12.Leg.38/2003), şoferii unor astfel de taxiuri, mulţi dintre ei fără atestat, nu respectă niciun fel de reglementare legală, sunt dispecerizaţi ilegal de operatori dispeceri autorizaţi de PMB şi sunt conectaţi la diverse servere, platforme/aplicaţii electronice de unde preiau comenzi - Legea interzicând astfel de practici.
Asociaţia pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi consideră că în conformitate cu prevederile Legii nr. 215 /23.04. 2001 modificată şi completată de Legea nr. 286/2006/, Primarul General conduce serviciile publice locale, asigură respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a prevederilor Constituţiei, precum şi punerea în aplicare a legilor, a decretelor Preşedintelui României, a hotărârilor şi ordonanţelor Guvernului.
Dacă solicitările noastre legitime nu vor fi soluţionate pe cale amiabilă, vom ieşi în stradă să protestăm, căci am ajuns la disperare atât faţă de indiferenţa cu care Autorităţile publice ne tratează, cât şi faţă de mixtiunea nelegală a acestora în buna desfăşurare a mediului de afaceri prin crearea unei pieţe instabile, dar şi faţă de încălcarea principiilor de drept ce înseamnă respectarea legilor ce ne guvernează, aplicarea corectă şi nepărtinitoare a normelor de drept, însă totuşi cu speranţa timidă că nimeni nu este mai presus de lege!
Asociaţia pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi îl asigură în continuare pe Primarul General al Capitalei de întregul sprijin şi oricând va sta la dispoziţie pentru consultări în privinţa celei mai eficiente abordări pentru soluţionarea problemei transportului în regim de taxi.", se mai precizează în comunicat.