Tăriceanu: Pentru mine şi ALDE, cel mai important obiectiv e trecerea Legilor Justiţiei

Hulite de numeroşi cetăţeni, respinse de peste 3500 de magistraţi, considerate un atac la adresa statului de drept, controversatele legi ale Justiţiei devin prioritatea ALDE în această sesiune, anunţă Tăriceanu, politician trimis în judecată de DNA.
Calin Popescu Tariceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Ana Ion
17.10.2017

Legile Justiţiei sunt cel mai important obiectiv politic şi parlamentar din această sesiune, a anunţat marţi liderul formaţiunii, Călin Popescu Tăriceanu, precizând că, dacă ministrul Tudorel Toader va prezenta un calendar de adoptare care depăşeşte finalul anului, atunci pachetul de legi va fi asumat de coaliţia guvernamentală.

"Pentru noi, pentru ALDE şi pentru mine, ca preşedinte al Senatului, în această sesiune parlamentară, cel mai important obiectiv politic şi parlamentar este trecerea acestui pachet de legi prin Parlament. Cel mai probabil mâine vom avea o discuţie la care va fi invitat şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe care îl vom ruga să ne prezinte calendarul aferent procedurilor de promovare a iniţiativei referitoare la legile Justiţiei, evident, prin Guvern.

În cazul în care acest calendar va fi unul cu o lungime prea mare, care să ne facă să depăşim sfârşitul anului, atunci cu cea mai mare probabilitate proiectul de lege cu pachetul de reformă a Justiţiei va fi asumat de coaliţia majoritară şi depus în Parlament, astfel încât să putem avansa mai repede, ţinând cont că MJ a făcut deja partea de dezbatere publică, cu asociaţiile profesionale ale magistraţilor, cu societatea civilă, şi atunci sigur că, însumând toate propunerile care au venit pe pachetul de reformă a legilor Justiţiei, inclusiv din partea CSM, munca noastră va fi mai uşoară şi mai eficientă în felul acesta", a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres, la Senat.

Liderul ALDE a mai transmis că îşi menţine opinia potrivit căreia "factorul politic" reprezentat de şeful statului trebuie scos din procedura de numire a procurorilor şefi şi că Inspecţia Judiciară trebuie luată de la CSM.

"Numirea procurorilor trebuie să fie depolitizată, de aceea am propus ca CSM să fie cel care să facă numirile, evitând factorul politic, care este în prezent preşedintele. Al doilea element important este locul în care va fi situată instituţional şi organizaţional Inspecţia Judiciară. Am văzut ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă şi cred că toate scandalurile din CSM şi de la Inspecţia Judiciară îmi întăresc şi mie convingerea că Inspecţia Judiciară trebuie luată în mod obligatoriu de la CSM, pentru că CSM nu poate să fie în acelaşi timp şi arbitru şi jucător şi va trebui să găsim o soluţie corectă, care să îi dea Inspecţiei Judiciare independenţa de care are absolută nevoie", a declarat Tăriceanu, în condiţiile în care magistraţi, Opoziţie şi cetăţeni au atras atenţia, în repetate rânduri că scoaterea Inspecţiei Judiciare de sub CSM şi subordonarea acesteia ministrului Justiţiei (pus politic în funcţie), va duce la aservirea Justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor