Grindeanu: Trebuie să ieşim din ipocrizie. Prefecţii vor fi numiţi politic

Aşa cum anunţa acum ceva vreme liderul PSD Liviu Dragnea, noua putere se pregăteşte să schimbe legislaţia astfel încât prefecţii şi subprefecţii să fie numiţi politic.
Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)

Prefecţii şi subprefecţii - deveniţi din 2004 înalţi funcţionari publici - ar urma să fie numiţi politic. Printr-o astfel de măsură se va ieşi din "ipocrizia" că reprezentanţii Guvernului în teritoriu sunt apolitici, aceştia urmând să ocupe o funcţie de demnitate publică, a anunţat vineri, în cadrul unei întâlniri de lucru cu autorităţile locale din Brăila, premierul Sorin Grindeanu.

"O să venim cu Codul Administrativ, important pentru aleşii locali şi nu numai, pentru tot ceea ce înseamnă administraţie. Avem un prefect, care este înalt funcţionar public. E greu să îi schimbăm că sunt înalţi funcţionari publici ş.a.m.d. Este o ipocrizie. De fiecare dată când s-a schimbat câte un Guvern, s-au schimbat prefecţi, subprefecţi ş.a.m.d. Ne minţim de 13 ani, de 14 ani, indiferent de ce Guvern a fost la conducerea ţării. Prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu. Va avea prefectul post de demnitate publică, de secretar de stat, pe salariu de secretar de stat, astfel încât schimbările să fie cât se poate de normale", a declarat Grindeanu, citat de Agerpres.

În acelaşi timp, premierul susţine că trebuie găsită o soluţie şi pentru şefii deconcentratelor.

"Inclusiv şefii deconcentratelor sunt reprezentanţii ministerelor şi trebuie să aplice Programul de guvernare în judeţ, Program de guvernare care a fost votat de oameni. Şi aici trebuie să găsim o soluţie în cel mai scurt timp, astfel încât să mergem pe aceeaşi linie. N-are sens să ne furăm singuri pălăria", a precizat Grindeanu.