Tăriceanu, la atac: Maior ar trebui demis pentru că aduce de multă vreme deservicii ţării sale

Al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu a pledat pentru demiterea fostului şef al SRI George Maior, din funcţia de ambasador al României în SUA, în urma scandalului declanşat de scrisoarea lui Rudolph Giuliani, unul dintre avocaţii lui Donald Trump, pe tema protocoalelor secrete.
Călin Popescu-Tăriceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Ana Ion
28.08.2018

Ambasadorul României în SUA, George Maior, ar trebui schimbat din funcţie pentru că aduce de multă vreme deservicii ţării sale, a transmis marţi, după şedinţa forurilor de conducere ale ALDE, preşedintele partidului Călin Popescu Tăriceanu.

"George Maior face de multă vreme deservicii ţării sale. În primul rând, a făcut deservicii în calitate de director al SRI. Şi nu înţeleg nici acum de ce pentru aceste lucruri a meritat să fie recompensat cu funcţia de ambasador la Washington, unde a continuat să facă aceeaşi politică pe care a făcut-o şi în perioada în care era şef la SRI. După părerea mea, ar trebui schimbat din funcţie, numai că schimbarea din funcţie a domnului Maior nu depinde de Ministerul de Externe. După cum ştiţi, e un mecanism mai complicat care presupune decretul de rechemare, care trebuie semnat de preşedinte şi contrasemnat de primul ministru. Cu asemenea ambasadori România o să continue să figureze în rândul ţărilor cele mai corupte pentru că aşa au hotărât domnii Maior, Coldea şi alţii ca să pună această etichetă pe fruntea României", a Tăriceanu, citat de Agerpres.

Liderul ALDE susţine că fenomenul corupţiei trebuie combătut, dar nu trebuie să devină "brand de ţară".

"Fenomenul corupţiei trebuie combătut, aşa cum trebuie combătut în toate ţările, dar dacă vă uitaţi în jurul nostru în Europa în ţări precum Austria, Germania, Franţa, o să vă îngroziţi, o să vedeţi că fenomenul corupţiei este probabil la fel de amplu, dacă nu chiar mai amplu. Şi cu toate acestea, sigur că subiectul este unul de preocupare, dar nu devine brandul de ţară al ţării respective (...) Cred că putem să arătăm că avem performanţă economică, academică, oameni cu creativitate în diverse domenii, că sunt oameni care ne reprezintă admirabil peste hotare în diverse domenii. Nu poţi să procedezi în aşa fel împotriva interesului naţional, al ţării, al întregului popor", a precizat Tăriceanu.

Reamintim că, în scrisoarea sa, Giuliani a acuzat că protocoalele promovate de fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi şi fostul director SRI George Maior subminează statul de drept. Mai mult, fostul primar american al New York-ului nu se opreşte aici, ci pledează pentru amnistie în cazul "celor care au fost condamnaţi ca urmare a exceselor". Detalii aici.

În replică, ambasadorul României în SUA, George Maior, a afirmat, pentru Mediafax, că scrisoarea, care aparţine "unui personaj spumos şi extrem de combativ în discuţiile din Statele Unite", despre care nu ştie exact dacă mai e avocatul lui Trump, "este expresia unui lobby, iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia, asta vă spun clar". Declaraţia i-a adus fostului şef SRI o convocare la MAE din partea lui Teodor Meleşcanu.

"Cei răuvoitori încearcă să pună scrisoarea lui Rudolph Giuliani în cheia unui lobby. Nu ştiu pentru cine face lobby, nu am auzit să fie lobby-ist angajat pentru cineva din România, în aşa fel încât să se justifice în cel mai mic fel această afirmaţie. Rudolph Giuliani este o personalitate şi în domeniul Justiţiei, dar şi în viaţa publică, foarte respectată în SUA. Ceea ce mie mi se pare de remarcat este că, în momentul de faţă, lucrurile pe care mulţi din România au încercat să le ţină sub preş şi anume abuzurile grave ale DNA, colaborarea între DNA şi servicii secrete sub forma protocoalelor au trecut oceanul. Aceste lucruri pe care eu le-am semnalat de nu mai puţin de patru ani în discursul public au ajuns să fie subiecte de interes major şi pentru cei din UE şi pentru cei din America. (...) Scrisoarea lui Giuliani mi se pare foarte, foarte utilă. Face recomandări din perspectiva unui om care are cunoştinţe juridice solide şi îşi dă seama probabil şi de climatul care domneşte în România şi care, practic, face astăzi cu greu acceptabilă o discuţie raţională pe chestiunile juridice", a afirmat, la rândul său, liderul ALDE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor