Tăriceanu: Ar fi o decizie regretabilă dacă s-ar propune excluderea lui Chiliman din PNL

Fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu a declarat vineri, pentru Epoch Times, că dacă s-ar hotărî în PNL excluderea din partid a primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, la Congresul Extraordinar din 23 februarie, “ar fi o decizie regretabilă”. Liberalul a adăugat că “PNL, în buna sa tradiţie, trebuie să fie un partid care are curajul să lase vocile independente să se exprime”, iar “ideile, opţiunile să fie libere, aşa cum au fost din 1990 până mai de curând”.
Călin Popescu Tăriceanu, conferinţă de presă. 25.01.2013 (Epoch Times România)
Ana Petrescu
25.01.2013

Fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu a declarat vineri, pentru Epoch Times, că dacă s-ar hotărî în PNL excluderea din partid a primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, la Congresul Extraordinar din 23 februarie, “ar fi o decizie regretabilă”. Liberalul a adăugat că “PNL, în buna sa tradiţie, trebuie să fie un partid care are curajul să lase vocile independente să se exprime”, iar “ideile, opţiunile să fie libere, aşa cum au fost din 1990 până mai de curând”.

“Nu ştiu să vă spun, pentru că au fost o serie de declaraţii destul de belicoase cu privire la domnul Chiliman. Eu cred că PNL, ca partid modern şi democratic, trebuie să ducă o politică mai degrabă de includere şi nu de excludere. Cred că PNL, în buna sa tradiţie, trebuie să fie un partid care are curajul să lase vocile independente să se exprime. Ideile, opţiunile să fie libere, aşa cum au fost din 1990 până mai de curând. Nu cred că reprimarea unor voci care nu sunt pe placul conducerii este o atitudine democratică şi o atitudine de partid modern. Deci, ca să ajungem şi la concluzie, cred că ar fi o decizie regretabilă dacă s-ar propune, nu dacă s-ar lua, eu zic şi dacă s-ar propune, o astfel de excludere în partid”, a afirmat, pentru Epoch Times, senatorul PNL.

În legătură cu recenta excludere a primarului de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, fostul premier a precizat că această decizie a fost una justă, pentru că “ne-a demonstrat tuturor că n-are nimic de a face cu liberalismul” şi că “nu se poate face niciun fel de paralelă între situaţia domnului Cherecheş şi cea a domnului Chiliman”.

“Primarul Cherecheş a fost acuzat pentru o serie de fapte care îi sunt imputabile, după părerea mea, unde el a greşit. Dar greşeala fundamentală pe care a făcut-o Cherecheş este că ne-a demonstrat tuturor că n-are nimic de a face cu liberalismul. Atitudinile lui, gesturile lui, deciziile lui, marcate de xenofobie, de rasism, lucruri care a stârnit criticile mass-media, organizaţiilor neguvernamentale sunt dovada cea mai bună că, sigur el poate să-şi facă politica cum crede, dar nu este de factură liberală. E o gândire care n-are de-a face cu nimic cu PNL. Din contră cu cele mai elementare norme de conduită politică, democratică. Aşa încât este o diferenţă mare, în care nu se poate face niciun fel de paralelă între situaţia domnului Cherecheş şi cea a domnului Chiliman”, a argumentat Călin Popescu Tăriceanu, pentru Epoch Times, în cadrul unei conferinţe de presă.

Călin Popescu Tăriceanu a mai menţionat că îl va susţine “fără niciun fel de ezitare” pe colegul său liberal, Andrei Chiliman şi că “nu numai voi vota contra, dar voi milita împotriva excluderii”.

La începutul acestei săptămâni, liberalii au decis cu 156 de voturi “pentru”, 17 “împotrivă” şi cinci voturi anulate excluderea din partid a primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş.

Colegii din PNL i-au reproşat lui Cherecheş că a dus o campanie împotriva candidaţilor liberali la alegerile parlamentare din decembrie, în ciuda faptului că acesta a susţinut candidaţii PSD în cadrul USL.

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a declarat, imediat după ce conducerea PNL a votat pentru excluderea sa, că scopul său este acela de a fi un primar excelent, nu de a fi un obedient membru de partid. Acesta a afirmat că este regretabil că se încearcă asuprirea vocii sale, mai ales într-un partid liberal.

Ce critici aduce Crin Antonescu lui Andrei Chiliman

Liderul PNL, Crin Antonescu a declarat de curând că în cadrul Congresului Extraordinar din data de 23 februarie, trebuie luată o decizie cu privire la cine va rămâne în partid, respectiv ori el ori primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman. Antonescu a adus din nou critici la adresa edilului Sectorului 1, afirmând că „punctele de vedere” ale lui Andrei Chiliman "sunt absolut inacceptabile" şi că "lovesc într-un mod cu totul nemeritat imaginea PNL".

"Nu se poate însă, că după ce vom avea un congres clarificator în multe privinţe, să rămânem în acelaşi partid şi eu şi domnul Chiliman, pentru că din două, una. Fie Congresul hotărăşte sau socoteşte că toată conducerea PNL, în frunte cu mine, a transformat un partid pro-occidental de 20 de ani într-un partid ex-sovietic şi atunci este evident că plec eu, fie domnul Chiliman este un om care loveşte în mod trădător în acest partid şi atunci nu mai are domnia sa ce căuta", a explicat Antonescu.

Cu ceva timp în urmă, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman a afirmat că preşedintele PNL riscă să transforme partidul în cea mai anti-occidentală formaţiune politică din România, catalogându-l pe Crin Antonescu drept "trădător" al propriilor convingeri politice. Edilul a adăugat că nu va pleca sub nicio formă din PNL, decât în cazul în care va fi demis. Întrebat dacă se aşteaptă la o excludere în viitorul apropiat, Chiliman a răspuns că sub preşedinţia lui Crin Antonescu, statutul PNL a devenit o simplă bucată de hârtie.

Tăriceanu: Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată de modificările la statutul parlamentarilor, nu Consiliul European

Întrebat de un reporter Epoch Times cum comentează îngrijorarea exprimată de reprezentanţii Consiliului European faţă de modificările Statutului parlamentarilor prin care ar putea fi extinsă imunitatea acestora, senatorul PNL, Călin Popescu Tăriceanu a precizat că nu Consiliul evaluează acest lucru, ci Comisia Europeană.

"Staţi puţin, nu sunt la ora sau lecţia de instituţii europene, cred că trebuie să fac o corecţie. Eu am văzut un singur lucru, o declaraţie de presă a purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, nu al Consiliului European", a declarat, pentru Epoch Times, Călin Popescu Tăriceanu.

Consiliului Europei evaluează, prin experţi juridici, amendamentul adoptat recent de Parlamentul României, prin care li se îngreunează misiunea procurorilor care investighează parlamentarii suspecţi de infracţiuni sau de conflicte de interese. Anunţul a fost făcut joi, prin intermediul unui comunicat de presă, de către secretarul general al Consiliului, Thorbjorn Jagland.

"Sunt îngrijorat că această modificare ar putea merge prea departe în protejarea parlamentarilor în cazul urmăririi penale", relevă documentul, specificând şi că "este la latitudinea fiecărei ţări de a adopta propriile norme privind imunitatea parlamentară".

Secretarul general al Consiliul European a mai precizat că a trimis o scrisoare conducerii Parlamentului, prin care oferă sprijinul juridic al experţilor instituţiei de la Bruxelles.

"Experţii noştri vor face o evaluare, pentru a stabili dacă modificarea este în conformitate cu standardele Consiliului Europei", mai relevă documentul.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat joi că va discuta săptămâna viitoare la Bruxelles cu secretarul general al Consiliului Europei despre modificarea Statutului parlamentarilor.

Politicianul a fost întrebat apoi de un jurnalist despre intenţia anunţată de secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, de a fi analizată modificarea Statutului parlamentarilor în ceea ce priveşte imunitatea aleşilor.

"Am vorbit cu domnia sa, i-am explicat care este situaţia, agenţia Reuters a deformat adevărul. Eu am transmis şi editorului-şef de la agenţia Reuters punctul nostru de vedere, al Parlamentului României, şi am programat o întâlnire cu secretarul general pentru săptămâna viitoare la Bruxelles", a precizat Zgonea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor