Suspiciuni de încălcare a standardelor europene: Consiliul Europei a început o evaluare a ”imunităţii extinse” a parlamentarilor

Consiliului Europei evaluează, prin experţi juridici, amendamentul adoptat recent de Parlamentul României, prin care li se îngreunează misiunea procurorilor care investighează parlamentarii suspecţi de infracţiuni sua conflicte de interese.
Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
24.01.2013

Consiliului Europei evaluează, prin experţi juridici, amendamentul adoptat recent de Parlamentul României, prin care li se îngreunează misiunea procurorilor care investighează parlamentarii suspecţi de infracţiuni sau de conflicte de interese. Anunţul a fost făcut joi, prin intermediul unui comunicat de presă, de către secretarul general al Consiliului, Thorbjorn Jagland.

"Sunt îngrijorat că această modificare ar putea merge prea departe în protejarea parlamentarilor în cazul urmăririi penale", relevă documentul, specificând şi că "este la latitudinea fiecărei ţări de a adopta propriile norme privind imunitatea parlamentară".

Secretarul general al Consiliului a subliniat că ”imunitatea nu poate fi acordată” pentru parlamentarii găsiţi vinovaţi de infracţiuni de drept comun.

"Imunitatea poate fi necesară, de exemplu, pentru a proteja libertatea de exprimare a membrilor Parlamentului. În cazul în care imunitatea merge dincolo de declaraţiile făcute în Parlament, trebuie să existe proceduri de ridicare a imunităţii, care să fie transparente şi să nu se aplice selectiv", a declarat Thorbjorn Jagland.

Secretarul general al CE a mai precizat că a trimis o scrisoare conducerii Parlamentului, prin care oferă sprijinul juridic al experţilor instituţiei de la Bruxelles.

"Experţii noştri vor face o evaluare, pentru a stabili dacă modificarea este în conformitate cu standardele Consiliului Europei", mai relevă comunicatul.

Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a anunţat joi că va discuta săptămâna viitoare la Bruxelles cu secretarul general al Consiliului Europei despre modificarea Statutului parlamentarilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor