Targul national de produse ecologice, traditionale si naturale
Obiceiuri boieresti, cheseaua cu dulceata fina facuta in manastiri, bucate tataresti si muzica populara, la cea de a XII-a editie a "Targului national de produse ecologice, traditionale si naturale", obtinute in ferme si gospodarii taranesti din perioada 20-22 august.
- Copiii vor degusta, gratuit, produse naturale pe aleile Academiei de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu-Sisesti”
- Aschiuta va reveni in mijlocul piticilor si bunicilor
- Ion Rogojanu prezinta „Ospetia din Romania“
- Doamnele se vor rasfata cu sapunuri naturale handmade
Bucurestenii vor putea descoperi, de sambata pana duminica, pe aleile de la Agronomie, farmecul curtilor boieresti din vremea secolelor XVII-XVIII, reconstituit, prin obiecte, mancaruri si vorbe de duh, de presedintele fondator al Organizatiei Nonguvernamentale „Ospetia din Romania“, Ion Rogojanu.
La cea de a XII-a editie a "Targului national de produse ecologice, traditionale si naturale", bucurestenii sunt invitati sa isi umple camarile cu cele mai delicioase si fine dulceturi, pregatite special pentru ei de maicutele de la Manastirea
Varatic dar si de Anca Corduban din Suceava. Ati uitat gustul dulcetii facute de bunica sau ati vrea sa stiti cum se desfatau boieresele pe la 1800 cu bunatati din chiseaua servita in salon? Veti descoperi si redescoperi aceste arome si gusturi rafinate in borcanele cu dulceata de petale de trandafir, de nuci verzi, de cirese negre amare, de capsune, de zmeura, de caise, de prune, toate facute cu multa migala dupa retete ramase din strabuni.
Maica Teoctista, de la Varatic, spune "Si noi pregatim ca toata lumea dulceturi, nu e nimic special. Facem dulceata de cirese, visine, anul aceasta nu am avut suficienta recolta si am mai cumparat. Incercam sa pastram traditia in bucataria din Manastirea Varatec pregatind atat pentru noi dar si pentru cei ce ne viziteaza dulceturi, serbeturi, siropuri. Incercam sa nu ne lipseasca nimic din aceste dulciuri, dulceturile le pregatim in mai multe transe, iar in ele adaugam lamaie nu sare de lamaie. O servim in farfurioare cu un pahar de apa de izvor. Pana apar fructele facem serbet de lamaie, iar apoi din zeama fructelor serbet de zmeura, afine, cirese negre. Mai pregatim siropuri de brad ca tratamente pentru bronsite si plamani, sirop de afine pentru anemie si sirop de cirese. Va asteptam pe toti la Varatec sa serviti din bunatatile pregatite la brutaria noastra cu o patiserie cu aceste minunate dulceturi sau fructe".
,,Chiseaua cu dulceata va fi mereu plina pe masa noastra, iar bucurestenii vor fi serviti sambata si duminica dupa obiceiul din casa bunicii. Nu intamplator am dorit sa alatur dulciurilor de la Varatic, carti rare ale poetului neamului, Mihai Eminescu, care a locuit in aceasta zona, intr-o casuta modesta, intre 1874-1889. De cand m-am intors de la Varatec, acum cateva saptamani,imaginea casei in care Eminescu si-a petrecut cea mai mare parte a ultimilor 15 ani de viata imi revine obsesiv in minte: o casa batraneasca din lemn, vitregita de usi si ferestre, cu pridvorul sprijinit pe piloni improvizati, gata sa se prabuseasca din clipa in clipa. Iar acum vreau ca impreuna cu Ion Rogojanu, sa atrag atentia asupra acestui fapt. Targul nostru este deosebit, unic chiar, deoarece aici gasiti atat hrana pentru trup, cat si pentru suflet”, a precizat Daniela Popa, manager Media Link Buisiness.
De pe malul Dunarii, de la Ostrov, bucurestenii vor putea cumpara struguri albi „Victoria” si prune.
Din aceeasi zona, produse traditionale tataresti - Suberek, Pide si Baclava - vor fi aduse la “Targului national de produse ecologice, traditionale si naturale” de Lucia Irescu, din Medgidia.
Galatenii ne vor racori si in acest week-end cu braga, aceasta bautura redescoperita de bucuresteni la Targul de la Agronomie.
Producatorii din Olt vor aduce gogosari, ,,pentru prima data pusi la vanzare aici, la targ”, struguri, prune, lubenite uriase (pepeni verzi) de Scarisoara si legume proaspat culese - rosii, castraveti, vinete, dovlecei, ardei gras din soiuri romanesti traditionale, dar si soiuri hibrid adaptate solului si climei din sudul tarii. Si ce ar putea fi mai apetisant decat o rosie-ciocolata, soi hibrid adaptat de o familie de ingineri horticoli din Scarisoara.
O gama larga de sortimente de branza ne va aduce, si de aceasta data, Ion Poponeci din Sirnia, Gheorghe Bangala din Fundata, Dorin Trisca tot din Fundata, judetul Brasov si alti producatori.
De altfel, sambata, aici, la targ, vom face un bulz ciobanesc cu branza de burduf, dupa o reteta a ciobanilor brasoveni.
Din Palanca, Mihai si Ionela Palistean vor aduce bucurestenilor pastrav prajit si afumat, marinata de pastrav, paine facuta pe vatra, dulcuri de casa. Pentru aceasta editie, gospodarii din Palanca au un ,,preparat surpriza”, care va putea fi cumparat incepand de sambata dimineata.
Stefan Libotean, din Baia Mare, aduce hidromelul, bomboana dacica, dulceata de ardei iute, vinuri tonice de zmeura de afine, dar si dulceata de piersici, caise, afine, zmeura.
Maramuresencele ne aduc deja binecunoscutele lor prajituri traditionale - foi cu mere, prajitura caramel, cu nuca de cocos, dobos, bezele Sarah Bernhardt, salam de biscuiti, prajitura cu mac, dar si alte surprize.
Producatorii din Prahova aduc mierea de salcam, una dintre cele mai premiate produse romanesti pe plan international, de mana, de rapita, zmeur, floarea soarelui, de tei, de castan.
In ceea ce priveste oferta de vinuri, aceasta este, ca de obicei, variata si de calitate.
Domeniile Dealul Mare si Institutul de Cercetari pentru Viticultura si Vinificatie Valea Calugareasca cu o experienta de peste 50 de ani in producerea vinurilor albe si rosii, va prezenta o bogata oferta de Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Feteasca neagra, Merlot, Sauvignon, Pinot gris, Feteasca alba, Feteasca regala, Riesling. La aceastea se adauga si un vin ecologic ce a facut deja deliciul cumparatorilor la editia anterioara a Targului national de produse ecologice, traditionale si naturale”.
Din Calarasi, de la Stefanesti, producatorii aduc branza si iaurt din lapte nepasteurizat de capra, unul dintre cele mai sanatoase produse, dupa cum ne sigura si Mihai Ciocan distribuitor de produse bio din Bucuresti, prin magazinele UNGRA.
Sucurile naturale de mere de la „Vital“, un produs din Ardeal, de la Bacia, (Hunedoara) vor fi prezente si la aceasta editie a Targului.
Pe langa ceaiuri, din culturi proprii, atestate ecologic, tincturi si siropuri, FARMACIA NATURII propune un remediu naturist brevetat deja de OSIM — Pernutele terapeutice din plante.
Pernutele terapeutice din plante reprezinta o terapie bazata pe energiile de neegalat ale micilor vietuitoare ale pamantului acumulate de la soare, apa, sol, aer.
Actiunea pernutelor se bazeaza pe degajarea mirosurilor din uleiurile volatile din plante care sunt preluate de cele circa 10 milioane de celule receptoare ale mirosului si de la acestea, prin nervii olfactivi, informatia se transmite la creier, care o defineste. Remarcabila putere bactericida si microbiana proprie esentelor aromatice, se exercita atat in interiorul, cat si in exteriorul organismului: antiseptice, antispasmodice, antireumatismale etc.
Multora din esentele aromatice le este proprie o extraordinara forta de difuzare prin structurile organismului. Aceste produse sunt foarte greu de realizat, deoarece incorporeaza multa munca manuala, incepand de la recoltarea plantelor, uscare, amestec, cusut, decor. Totul se face cu multa atentie si migala, dar si cu multa dragoste.
In lada de zestre a bunicii vom gasi covoare oltenesti, din Bechet, Dolj covoare, carpete, prosoape toate cu realizate cu pasarea maiastra, pomul vietii si flori stilizate.
Pensionarele care si-au deschis ,,lada de zestre, la targul national de produse ecologice, traditionale si naturale, de la Agronomie, vor veni cu icoane pictate manual pe sticla si pe lemn, multe din acestea urmand sa faca parte dintr-o expozitie itineranta ce va fi organizata in aceasta toamna in mai multe orase ale tarii.
Doina si Marius Bratu, producatori de sapun natural handmade fabricat exclusiv din ingrediente naturale (uleiuri vegetale de masline, palmier, cocos, floarea soarelui, samburi de struguri) vor fi prezente, pentru prima data la un targ bucurestean, de vineri pana duminica, pe aleile de la Agronomie, o ocazie pe care nu trebuie sa o ratati datorita preturilor promotionale.
,,Plantele utilizate in compozitia sapunului,sunt de provenienta autohtona: galbenele, musetel, salvie, menta, urzica, catina. De asemenea, mierea si propolisul sunt din stupina proprie a familiei, utilizarea lor in compozitia acestor produse dand valoare adaugata. Uleiurile esentiale folosite sunt achizitionate de la firma Terpena din Orastie, unul din putinii producatori autohtoni de uleiuri esentiale (ex: menta, salvie, lamaie, lavanda).
Singurele produse de provenienta externa sunt o parte din uleiurile vegetale folosite (masline, palmier, cocos) uleiuri fara de care nu poate rezulta un produs de calitate”, spune Doina Bratu.
Ion Constantin Chirea, actorul ventriloc a carui voce uluitoare a dat viata, cu zeci de ani in urma, celebrei papusi de lemn Aschiuta, ii va antrena, din nou, pe copii intr-un concurs despre cum sa manance sanatos -"Hrana sanatoasa". De altfel, sambata si duminica dimineata, intre orele 10-12, copiilor care isi aduc parintii la Targul national de produse ecologice, traditionale si naturale le va fi pusa, gratuit, la dispozitie pentru a degusta din produsele naturale oferite gratuit de familia Vasile din Scarisoara.
"Mens sana in corpore sano", spuneau latinii, dar noi spunem ca venind la Targul national de produse ecologice, traditionale si naturale" veti avea, cu siguranta, o viata sanatoasa intr-un corp sanatos. Muzica populara, din toate zonele tarii, va va aduce, cu siguranta, o stare de bine, de relaxare si de voiosie.
Evenimentul se desfasoara in parcul Academiei de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu-Sisesti’ (ASAS) — Bd. Marasti nr. 61, sector 1, Bucuresti, in perioada 20-22 august 2010 (vineri-duminica), intre orele 9 si 18. Intrarea este libera!