Tancuri ruseşti în Kiev, SUA spun că Rusia va trimite trupe speciale pentru a captura guvernul Zelenski

Kremlinul încearcă operaţiuni speciale pentru a captura membrii guvernului Zelenski şi a-i forţa să declare armistiţiu.
Blocuri bombardate de forţele ruse în Kiev (AFP / Getty Images)
A.P.
25.02.2022

Trupele ruse vor ajunge astăzi la Kiev, iar în dimineaţa zilei de vineri au fost raportate lupte la periferia oraşului, conform declaraţiilor unui oficial ucrainean, în timp ce serviciile de informaţii americane au avertizat despre un plan de a ocupa un aeroport şi de a paraşuta trupe de elită pentru a da jos guvernul Zelenski, transmite Daily Mail.

Anton Heraşcenko, un consilier al ministrului ucrainean de Interne, a declarat că vineri va fi „cea mai grea zi” a războiului, pentru că forţele ruse de ocupaţie vor coborî spre sud de la Cernihiv - în nord-estul capitalei - şi Ivankiv - în nord-vest - pentru a încerca să încercuiască oraşul, unde preşedintele Volodimir Zelenski îşi conduce activităţile.

Vineri dimineaţă, SUA au avertizat că tancurile ruse luptă cu forţele ucrainene la 30 de km de oraş

Au fost raportate schimburi de foc într-un cartier din nordul capitalei doar câteva ore mai târziu. Luptele păreau să aibă loc la Obolon, Ministerul Apărării îndemnând locuitorii să facă cocktail-uri Molotov pentru a le arunca asupra tancurilor ruseşti.

Dacă oraşul Kiev este înconjurat, serviciile de informaţii americane consideră că planul Kremlinului va fi ca forţele speciale ruse să se deplaseze şi să pună mâna pe un aeroport - probabil Sikorsky sau Boryspil - care ar fi apoi folosit pentru a primi o forţă mult mai mare - posibil de până la 10.000 de paraşutişti - care să atace capitala.

Sarcina paraşutiştilor, conform serviciilor de informaţii americane, ar fi să intre în oraş, să-l găsească pe Zelenski, miniştrii şi parlamentarii ucraineni, pentru a-i forţa să semneze un acord de pace care să predea controlul ţării înapoi Rusiei sau unui regim marionetă susţinut de Moscova - punând efectiv capăt războiului.

În felul acesta, Rusia ar putea pune capăt războiului fără să trimită forţe terestre într-un război urban în oraşele ucrainene, care ar putea fi sângeros şi lung.

Aparent, ruşii aproape că au reuşit să obţină acest rezultat în prima zi a invaziei, după ce 20 de elicoptere de atac au debarcat trupe pe aeroportul Antonov, la 22 km la nord de Kiev. Dar unităţile Gărzii Naţionale ucrainene au reuşit să recapete controlul pistei de aterizare peste noapte, împrăştiind atacatorii ruşi supravieţuitori în mediul rural din jur.

Atacul rusesc asupra capitalei ar fi probabil sincronizat cu un asalt pe fronturile de sud şi de est - Crimeea şi Donbas - pentru ca forţele armate ucrainene să nu se retragă şi să întărească oraşul Kiev, au declarat oficialii americani pentru Michael Weiss, citat de Daily Mail.

Operaţiunea poate fi, de asemenea, însoţită de bombardamente şi atacuri de sabotare efectuate asupra reţelelor electrice şi a infrastructurii - pentru a semăna panică şi a forţa civilii să fugă, blocând drumurile şi îngreunând deplasarea forţelor guvernamentale din Kiev.

Planul părea să fie în derulare la primele ore ale zilei de vineri, Kievul fiind zguduit de explozii în zori, oraşul fiind bombardat de ceea ce ministrul Apărării a numit „lovituri oribile cu rachete”, nemaivăzute din 1941.

Forţele armate ale Ucrainei au susţinut că au doborât un avion rusesc deasupra periferiei oraşului, iar epavele în flăcări au fost observate căzând din aer.

Preşedintele Volodimir Zelenski a ţinut o cuvântare în faţa naţiunii, spunând că Rusia l-a identificat drept „ţinta numărul 1” a invaziei, dar el, împreună cu familia lui, va rămâne în oraş.

El a spus că forţele ruse invadatoare vizează zonele civile, lăudându-şi conaţionalii pentru „eroismul” lor şi asigurându-i că forţele armate fac „tot ce este posibil” pentru a-i proteja.

Ambele părţi - rusă şi ucraineană - au susţinut că au distrus unele dintre aeronavele şi echipamentele militare ale celeilalte părţi, deşi cifrele pierderilor nu au putut fi confirmate.

La câteva ore după începerea invaziei, forţele ruse au preluat controlul asupra centralei de la Cernobîl, acum închise, şi asupra zonei de excludere din jur, după o luptă aprigă, a declarat consilierul prezidenţial Mihailo Podolyak pentru Associated Press.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, cu sediul în Viena, a declarat că a fost informată de Ucraina despre preluare, adăugând că „nu au existat victime sau distrugeri în parcul industrial”.

Alyona Shevtsova, consilierul comandantului forţelor terestre ale Ucrainei, a scris pe Facebook că membrii personalului de la uzina de la Cernobîl au fost „luaţi ostatici”. Casa Albă s-a declarat „indignată” de rapoartele despre detenţii.

Ministerul ucrainean al Apărării a publicat o actualizare în care spune că, deşi centrala a fost „probabil capturată”, forţele ţării au oprit înaintarea Rusiei către Cernihiv şi că este puţin probabil ca Rusia să-şi fi atins obiectivele militare planificate în prima zi.

Şeful alianţei NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că „actul brutal de război” a zdruncinat pacea în Europa, alăturându-se unei serii de lideri care condamnă invazia rusă, care ar putea provoca victime masive şi ar putea răsturna guvernul ales democratic al Ucrainei.

Conflictul a zguduit pieţele financiare mondiale: acţiunile s-au prăbuşit, iar preţurile petrolului au crescut pe fondul temerilor şi incertitudinii.

Zelenski a îndemnat SUA şi Occidentul să scoată băncile ruse din sistemul SWIFT, o reţea financiară cheie care conectează mii de bănci din întreaga lume. Casa Albă a fost reticentă, pe fondul problemelor economice, care ar putea fi cauzate în Europa şi în alte părţi din Occident.

În timp ce unii europeni nervoşi au speculat posibilitatea unui nou război mondial, SUA şi partenerii NATO nu au arătat niciun indiciu că vor trimite trupe în Ucraina, temându-se de escaladarea conflictului.

NATO şi-a întărit prezenţa în ţările din Europa de Est, ca măsură de precauţie, iar Biden a spus că SUA desfăşoară forţe suplimentare în Germania pentru a consolida NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor