Taiwanul se alătură războiului împotriva cash-ului: plănuieşte să interzică achiziţionarea de locuinţe, automobile şi bijuterii

Taiwanul ar putea interzice achiziţionarea de proprietăţi şi produse de lux cu numerar. Motivul: războiul împotriva spălării de bani.
Bancomate la staţia de tren Banqiao din Taipei, Taiwan. (Captură Foto)
Andrei Popescu
23.02.2017

Ministerul taiwanez al Justiţiei plănuieşte să blocheze tranzacţiile în numerar cu sume mari. În prima etapă a acestui plan, ar putea fi blocate tranzacţiile cu cash pentru proprietăţi imobiliare, automobile de lux şi ... bijuterii.

Campania de interzicere a numerarului a început în Occident - preponderent în ţări precum Suedia - cu încălcări relativ minore ale dreptului de a folosi moneda ţărilor respective.

Acest război s-a mutat recent în India, unde a căpătat forme brutale şi a fost aplicat asupra unei populaţii de 1,2 miliarde de persoane, prin interzicerea bancnotelor mari într-o ţară relativ săracă. Măsura a produs dezastre, luând în considerare faptul că 68% dintre tranzacţiile efectuate în India erau făcute cu numerar.

Mai nou, conform Economic Daily News, războiul împotriva numerarului s-a extins şi în Taiwan.

Conform prevederilor legii de control al spălării banilor, care în prezent se referă la utilizarea instrumentelor de plată în numerar, Ministerul Justiţiei va dezbate proiectul cu alte organisme de reglementare, în a doua jumătate a acestui an.

După finalizare, vânzarea de proprietăţi imobiliare, automobile şi bijuterii nu va mai fi posibilă prin utilizarea numerarului; vor putea fi folosite doar instrumente de plată non-cash precum cărţi de credit, cecuri, transferuri electronice etc.

Reglementările curente necesită păstrarea de date şi raportarea oricăror tranzacţii de peste 2,2 milioane dolari taiwanezi (TWD) (aproximativ 72.000 USD), neexistând nicio limită în ceea ce priveşte cantitatea de cash care poate fi folosită.

Totuşi, nu este clar dacă va fi impus un prag mai scăzut în utilizarea numerarului; dar indiciile sugerează că, pentru vânzarea de proprietăţi imobiliare, automobile de lux şi bijuterii pragul va fi zero şi vor fi permise doar plăţi care exclud numerarul.

Oficialii au declarat că, pe lângă schimbările aduse conceputului, majoritatea oamenilor de afaceri nu ar trebui să fie afectaţi; totuşi, în cazul persoanelor cu situaţii financiare dificile, care nu pot depune cereri pentru un card de credit sau pentru deschiderea unui cont bancar, oficialii au recunoscut că noua lege ar putea provoca probleme.

În ceea ce priveşte justificarea acestei măsuri, datele interne ale Ministerului taiwanez al Justiţiei arată că alocarea activelor de către grupurile infracţionale este în special puternică în cazul aurului, diamantelor şi proprietăţilor imobiliare. Tranzacţiile în sectorul imobiliar sunt considerate a fi expuse unui risc ridicat pentru spălarea de bani.

În mass media au fost făcute unele referiri că diverse grupuri teroriste îşi finanţează atacurile cu bani lichizi. Zeci de ţări au plasat limite asupra cantităţilor maxime de cash ce pot fi mutate fără a trebui să fie raportate. Unele ţări, în special Franţa, au început deja să îşi reducă limitele. Băncile din unele ţări, în special Suedia, tratează deja toate tranzacţiile cu numerar ca fiind suspecte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor