Tailanda şi Cambodgia convin asupra unui armistiţiu - premierul malaezian

Liderii Cambodgiei şi Tailandei au convenit luni asupra unui armistiţiu care va intra în vigoare la miezul nopţii, în încercarea de a pune capăt celui mai sângeros conflict din ultimii 10 ani, după cinci zile de lupte intense.
În contextul eforturilor internaţionale de a stinge conflictul, liderii tailandezi şi cambodgieni au purtat discuţii în Malaezia, la invitaţia prim-ministrului Anwar Ibrahim, actualul preşedinte al blocului regional ASEAN, unde ambele părţi au convenit să înceteze ostilităţile şi să reia comunicarea directă.
Anwar a declarat la deschiderea conferinţei de presă alături de liderii tailandezi şi cambodgieni că va fi „un armistiţiu imediat şi necondiţionat, cu efect de la miezul nopţii. Este o decizie definitivă”.
Vecinii din Asia de Sud-Est se acuză reciproc că au declanşat luptele săptămâna trecută, înainte să le intensifice cu bombardamente cu artilerie grea şi lovituri aeriene tailandeze de-a lungul frontierei terestre de 817 km.
Anwar a propus negocieri pentru încetarea focului la scurt timp după ce o dispută de lungă durată la frontieră a degenerat în conflict joi, iar China şi Statele Unite s-au oferit să asiste la negocieri.
Preşedintele american Donald Trump i-a sunat pe ambii lideri în weekend, îndemnându-i să îşi rezolve diferendele şi avertizându-i că nu va încheia acorduri comerciale cu ei dacă nu vor înceta luptele.
Tensiunile dintre Tailanda şi Cambodgia s-au intensificat de la uciderea unui soldat cambodgian în timpul unei scurte ciocniri la sfârşitul lunii mai.
Ambele părţi au întărit trupele de frontieră în contextul unei crize diplomatice acute care a adus fragila coaliţie guvernamentală din Tailanda în pragul colapsului.
„Astăzi am avut o întâlnire foarte bună şi am obţinut rezultate foarte bune... care sperăm că vor pune capăt imediat luptelor care au cauzat numeroase pierderi de vieţi omeneşti, răniţi şi strămutări de populaţie”, a declarat Hun Manet, exprimându-şi aprecierea faţă de Trump şi China pentru eforturile depuse în cadrul procesului, scrie Reuters.
Prim-ministrul interimar al Tailandei, Phumtham Wechayachai, care şi-a exprimat anterior îndoielile cu privire la sinceritatea Cambodgiei înaintea negocierilor din Malaezia, a declarat că Tailanda a acceptat un armistiţiu care „va fi respectat cu succes şi cu bună-credinţă de ambele părţi”.