Fugarul Plahotniuc NU se vrea extrădat în R. Moldova / Jurnalist de la Chişinău: O condamnare a acestuia ar fi echivalentă cu o nouă obţinere a independenţei statului

Vlad Plahotniuc (facebook.com)
Maria Maevschi
28.07.2025

Curtea de Apel din Atena, instanţa competentă în examinarea procedurii de extrădare, a informat Procuratura Generală a Republicii Moldova că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc nu şi-a exprimat consimţământul pentru extrădare în Republica Moldova, a anunţat Procuratura de la Chişinău în contextul informaţiilor apărute în spaţiul public privind pretinsul acord al lui Plahotniuc pentru extrădarea în Republica Moldova.

În context, jurnalistul de la Chişinău Alex Cozer a punctat că „de 6 zile-ncoace, slugile lui Plaha, cele vechi şi credincioase, sau cele între timp acoperite, o tot dau pe ʻNaşul vrea acasăʼ, ʻe planul luiʼ, ʻiaca-iaca vineʼ”.

În opinia lui Alex Cozer, acest lucru se face întrucât „avocaţii lui Al Capone de Grozeşti deja au depus în instanţa din Atena cerere pentru a nu fi extrădat acasă, în timp ce compania americană de lobby, care lucrează pentru el, are la dispoziţie peste un milion de dolari pentru a încerca să demonstreze în SUA şi Europa că integritatea lui Plaha e în pericol în Moldova şi că acesta ar trebui să rămână în Grecia”.

De ce ar avea nevoie Plahotniuc de toată această campanie de dezinformare în Republica Moldova, se întreabă retoric jurnalistul de la Chişinău.

„Pentru că, cu tot lobby-ul şi casele de avocatură care lucrează acum pentru el, şansele ca Plaha să NU fie extrădat oricum sunt destul de mici. Deocamdată, mult mai mici decât şansele ca autorităţile elene să-l trimită acasă.

Dar aici, acasă, mitul marelui şi tarelui Plaha trebuie să rămână în picioare. În special pentru umana justiţie moldovenească, în interiorul căreia trebuie în continuare să persiste povestea că el ar controla totul, că el e puternic şi că trebuie la toţi să le fie frică de dânsul.

De fapt, Plahotniuc mereu a fost un laş. Au fost scrise şi cărţi pe profilul său psihologic. Cărţi pe care le am şi chiar sunt gata să le pun la dispoziţia unui procuror bun care să se apuce de el. Plaha e tiparul psihopatului paranoic, mereu în alarmă, cu câteva ore de somn pe zi, care nu are încredere în nimeni din jurul său, nici măcar în cei mai apropiaţi oameni”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a jurnalistului de la Chişinău.

Totodată, Cozer a ţinut să amintească despre faptul că, în trecut, când încă se afla în Republica Moldova, Plahotniuc nu a ieşit niciodată la o emisiune televizată şi nu a acceptat măcar un jurnalist incomod la o conferinţă de presă, organizate în mare parte la sediul Partidului Democrat (redenumit în Partidul Social Democrat European - PSDE, n.r.), pe care îl conducea.

În puţinele rânduri în care a ieşit în PMAN, clădirile din jur erau pline de lunetişti care urmăreau orice mişcare, iar bodyguarzii din jurul său, înarmaţi chiar şi cu umbrele antiglonţ, a mai amintit jurnalistul Alex Cozer.

„În două rânduri mi-a răspuns la telefon. Şi ori de câte ori îmi auzea numele, pur şi simplu îngheţa şi închidea. Şi asta o făcea cu un simplu jurnalist. E adevărat, şi cel mai mare critic al său din presă în acea perioadă. Ăsta este Plaha şi acum îşi trăieşte coşmarul vieţii. Şi prin clipe asemănătoare trec şi mulţi dintre cei care l-au slujit de-a lungul timpului. De asta vor face tot posibilul să nu ajungă în Moldova.

Cazul Plahotniuc poate să fie punctul de cotitură pentru Republica Moldova, în special sistemul nostru de justiţie. O condamnare a acestuia în cadrul unui proces corect, care ar duce ulterior la căderea zecilor de personaje din jurul său, inclusiv mulţi businessmeni de mare succes şi tot felul de funcţionari de prin justiţie şi structurile de forţă, ar fi echivalentă poate cu o nouă obţinere a independenţei statului, pentru că automat va creşte semnificativ şi rezilienţa în faţa Rusiei”, a conchis jurnalistul de la Chişinău.

Amintim că Procuratura Generală din Republica Moldova a transmis, la 24 iulie curent, pe canale oficiale, către autorităţile competente ale Republicii Elene, cererea de extrădare a lui Vladimir Plahotniuc, reţinut recent pe teritoriul Greciei în baza unei alerte internaţionale de urmărire emisă de Interpol.

„Persoana vizată este cercetată penal în Republica Moldova pentru săvârşirea unor infracţiuni grave, inclusiv crearea şi conducerea unei organizaţii criminale, escrocherie în proporţii deosebit de mari şi spălare de bani, în conformitate cu Codul penal al Republicii Moldova.

Actele transmise includ toate materialele necesare în susţinerea cererii, în conformitate cu prevederile Convenţiei europene de extrădare din 1957 (Convenţia de la Paris) şi normele de procedură penală aplicabile”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei de la Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor