Tabere de vară pentru copii din Gaza unde se învaţă să ucizi
Dincolo de bariera care separă Israelul de Gaza, dincolo de blocurile de beton prin care camioanele trec prin filtrul unui scanner capabil să controleze 100 de tone de produse în 7 minute, situaţia în Gaza nu este tocmai normală, şi asta nu numai pentru viaţa mizerabilă a peste un milion şi jumătate de locuitori, care depind sută la sută de ajutorul umanitar.
Într-o situaţie ca aceasta, singura şansă de a evita furia populaţiei este aceea de a le distrage atenţia. Deci, relevă IDF (armata israeliană), şi în acest an Hamas, în colaborare cu Jihadul Islamic şi Comitetele rezistenţei populare, oferă tabere de vară pentru copiii din Gaza.
Numai că activităţile sociale a acestor mii de copii palestinieni cu vârste cuprinse între 6 şi 15 ani nu vor fi numai de natură sportivă ci şi de instruire militară şi exersarea cu arme, precum şi simularea răpirilor de soldaţi israelieni.
Prim-ministrul Ismail Haniyeh al Hamas se aşteaptă să aibă cel puţin 100.000 de participanţi la taberele de vară concepute pentru a preda "valorile şi forţa morală inerente în spiritul jihadului". Pentru cei care nu sunt de acord cu retorica islamică rămân taberele de vară organizate de agenţia ONU pentru refugiaţii UNHCR care ar trebui să găzduiască aproximativ 150.000 de copii.
Aceasta nu este prima dată că Hamas se dedică "timpului liber" celor mici. Anul trecut, aşa cum documenta France Press, una dintre activităţile de vară era cea de a învăţa utilizarea de AK-47, familiarizarea cu explozibilii, etc.
Hamasul, care este la putere în Gaza din 2007, se află la ananghie. Banii care până acum veneau din Iran ajung în buzunarele Jihadului Islamic, în timp ce alte grupuri salafiste extremiste sunt finanţate din Golf. Egiptul lui Morsi, pe hârtie aliatul Hamas în virtutea apartenenţei la Frăţia Musulmană, se dovedeşte a fi de mai puţin sprijin decât era de aşteptat, deoarece armata egipteană, care nu îl iubeşte pe Morsi, distruge permanent tunelurile de contrabandă la Rafah, o sursă de mare câştig pentru Hamas.
Copiii din Gaza se uită cu invidie la fraţii rebeli din Egipt, Tunisia şi Libia, iar vechea prietenie între Hamas şi Hezbollah (aliat al Iranului), lipseşte în acest moment din cauza problemei siriene (Hamas susţine rebelii şi Hezbollah pe Assad). Hamas în cele din urmă, bazându-se pe mai puţini donatori, pune taxe pe tot ce poate: pe ţigările care vin prin tuneluri, dar, de asemenea, pe produsele alimentare care trec prin Kerem Shalom, antagonizând din ce în ce mai mult consumatorii.
"Hamas în Gaza este din ce în ce mai nepopular, deoarece de câteva luni a început un val puternic de islamizare, ultimul episod a fost legea care obligă şcolile separate între bărbaţi şi femei pentru copiii de peste nouă ani", declară locotenent-colonelul Oren Hoasz, managerul care coordonează trecerea din Erez.
Ce efect vor avea în Gaza alegerile iraniene, care, potrivit ziarului Haaretz, amână un eventual atac asupra Israelului în 2014? Şi situaţia din Siria? Evoluţia / involuţia tranziţiei egiptene? Gaza este în centrul cutremurului din regiune, dar se pare că este din ce în ce mai izolată.