Sute de mii de euro aduşi prin vizitarea Casei Poporului

Clădirea Parlamentului României (Epoch Times România)
Bogdan Costea
29.08.2012

Clădirea-simbol a comunismului, Casa Poporului, rămâne obiectivul cel mai căutat de turiştii străini din Bucureşti. Actualul Palat al Parlamentului a încasat aproximativ 500.000 de euro anul trecut din biletele pentru vizitarea lui, 80% dintre vizitatori fiind străini.

Palatul Parlamentului, care a intrat cu trei recorduri în "World Records Academy" pentru cea mai mare, cea mai scumpă şi cea mai grea clădire administrativă din lume, a devenit atracţia turiştilor străini sosiţi în România. Aproape zilnic, de jur- împrejurul ei se pot observa turişti români şi străini, cu aparatele de fotografiat în mână, care o studiază ca pe o curiozitate arhitecturală. Cei mai mulţi dintre ei ajung să o viziteze şi în interior iar pentru această distracţie plătesc între 25 şi 40 de lei pentru un tur, potrivit publicaţiei „România liberă”. Potrivit informaţiilor furnizate de Secretariatul General al Camerei Deputaţilor, instituţia a încasat 2.276.322,12 lei din turism anul trecut, iar cei mai mulţi dintre vizitatori sunt japonezi, americani, spanioli, portughezi, chinezi şi israelieni.

"Pentru turiştii străini este ceva impresionant, ceva unic, le place", spune Oana Iacob, reprezentant al agenţiei de turism Liberty International, care organizează excursii pentru turiştii străini provenind din Israel, Spania, Rusia, Polonia, Portugalia. Prin intermediul acestei agenţii aproximativ 6.000 de turişti străini ne vizitează anual ţara.

Potrivit informaţiilor furnizate de Secretariatul General al Camerei Deputaţilor, instituţia a încasat 2.276.322,12 lei din turism anul trecut, iar cei mai mulţi dintre vizitatori sunt japonezi, americani, spanioli, portughezi, chinezi şi israelieni.

Un japonez, de pildă, plăteşte în jur de 2.000 de euro pentru un concediu de o săptămână în Europa de Est, iar de cele mai multe ori acesta îşi împarte zilele de concediu pentru a vizita şi ţara vecină, Bulgaria. „În general, japonezii vin pentru trei zile în România şi trei în Bulgaria, iar în Bucureşti sigur că vor să vadă Palatul Parlamentului. Singurul inconvenient pentru noi este că, de multe ori, se întâmplă ca reprezentanţii instituţiei să ne anunţe foarte târziu, de pe o zi pe alta, că Palatul Parlamentului nu este vizitabil în ziua respectivă. Este o situaţie care îi irită pe mulţi turişti", a explicat directorul agenţiei Exact Travel, Olivia Bergheanu. Deocamdată nu se ştie numărul celor care au venit să viziteze Palatul Parlamentului până acum în 2012. Aceste date vor fi făcute publice în septembrie, dar este de aşteptat să fie mai mulţi decât în 2011, având în vedere că în primele luni ale anului în Bucureşti au fost cu 11% mai mulţi turişti decât anul trecut, potrivit INS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor