Sute de mii de catalani protestează pentru eliberarea liderilor secesionişti

Protest masiv în capitala catalană Barcelona pentru eliberarea din închisoare a liderilor separatişti închişi, 15 aprilie 2018. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.04.2018

Peste 300.000 de persoane au protestat în Barcelona pentru a cere eliberarea din închisoare a politicienilor separatişti catalani. O gamă largă de grupuri politice şi sociale au fost în spatele organizării protestului de duminică, potrivit Deutsche Welle.

Poliţia din Barcelona a declarat că aproximativ 315.000 de persoane s-au adunat duminică în capitala catalană Barcelona pentru a cere eliberarea politicienilor catalani care au fost implicaţi în încercarea eşuată de a separa regiunea de Spania în 2017. Organizatorii au afirmat că prezenţa a fost mult mai mare.

Protestul a avut loc la şase luni după ce activiştii pro-independenţă Jordi Cuixart şi Jordi Sanchez, care a fost ales de parlamentari drept candidat pentru funcţia de preşedinte regional, au fost aruncaţi în spatele gratiilor. Ambii se confruntă cu acuzaţii de rebeliune, care le-ar putea aduce sentinţe cu închisoarea de până la 30 de ani dacă sunt găsiţi vinovaţi.

Preşedintele Adunării Naţionale Catalane (ACN) şi liderul asociaţiei culturale catalane Omnium Cultural se află de asemenea printre separatiştii care îşi aşteaptă procesele. Aceste două grupuri au organizat protestul de duminică, sub sloganul “Spaţiu pentru Democraţie şi Co-existenţă”. Ei au avut suportul mai multor sindicate ale muncii, asociaţii ale părinţilor, asociaţii ale actorilor, cât şi al unor grupuri de tineret. Nu toate susţin în întregime separarea regiunii, însă se opun detenţiilor şi doresc să aibă loc tratative între Catalonia şi Madrid, pentru a rezolva impasul curent.

Nouă politicieni separatişti aşteaptă în închisoare să fie judecaţi pentru rolul lor în tentativa de obţinere a secesiunii Cataloniei, care a fost declarată ilegală de către Madrid. Fostul preşedinte catalan Carles Puigdemont aşteaptă o decizie în Germania cu privire la extrădarea sa în Spania, în timp ce alţi şase politicieni rămân în străinătate. Aceştia au afirmat că le este frică să se întoarcă acasă din cauză că vor fi arestaţi.

Guvernul central din Madrid a preluat conducerea în Catalonia de la declararea unilaterală a independenţei acesteia în octombrie 2017, dar alegerile regionale din decembrie 2017 au fost câştigate tot de separatişti. Deşi Jordi Sanchez a fost propus drept candidat pentru a conduce noul guvern catalan, un judecător a refuzat să îi permită acestuia să iasă din închisoare pentru a depune jurământul.

Dacă un nou preşedinte regional nu este ales până la data de 22 mai, vor avea loc noi alegeri regionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor