Statutul parlamentarilor: ANI şi Parchetul au agreat modificările, Traian Băsescu nu se pronunţă

ANI şi Parchetul General au fost de acord cu modificările aduse la Statutul parlamentarilor privind starea de incompatibilitate şi de imunitate, a declarat vineri seară preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Preşedintele Traian Băsescu nu se pronunţă asupra proiectului.
Parlamentul României, vot secret cu bile. În imagine un grup USL de parlamentari (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
19.01.2013

ANI şi Parchetul General au fost de acord cu modificările aduse la Statutul parlamentarilor privind starea de incompatibilitate şi de imunitate, a declarat vineri seară preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Preşedintele Traian Băsescu nu se pronunţă asupra proiectului.

"În materia conflictului de interese şi în materia incompatibilităţilor, ANI a fost de acord cu modificările. În materia ridicării imunităţii, a cererilor de arestare preventivă, de reţinere sau percheziţionare a unui deputat sau senator, Parchetul General a fost de acord cu viziunea noastră, care e în concordanţă cu legislaţia în vigoare în materia penală, în aplicarea Codului de procedură penală şi în concordanţă cu Constituţia", a declarat Zgonea.

Parlamentarii ar putea obţine o super-imunitate, urmând ca anchetarea şi arestarea acestora să fie mult mai dificilă pentru procurori - prin modificarea statutului deputaţilor şi senatorilor, sub pretextul reducerii cheltuielilor.

În actuala formă, legea prevede: "cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului ori a senatorului se adresează preşedintelui Camerei din care face parte de către ministrul justiţiei".

Varianta cea nouă prevede: "cererea ministrului justiţiei trebuie să conţină temeiul legal şi motivele concrete în cazul respectiv care justifică măsura solicitată. Cererea este însoţită de probele considerate relevante şi puse la dispoziţie de către parchet, care stau la baza motivelor invocate".

Zgonea: USL şi-a dat acordul politic pe principiile de modificare a Statutului parlamentarilor

USL şi-a dat acordul în ceea ce priveşte principiile care stau la baza modificărilor aduse Statutului deputaţilor şi senatorilor,
a mai declarat vineri preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

"Despre aceste modificări, ca substanţă, ca principii, USL şi-a dat acordul. Era anormal să facem modificări la Statut doar pentru a limita cheltuielile bugetare în materia exercitării mandatului de deputat şi senator şi să fie modificarea doar legată de condiţionalitatea cazării parlamentarilor. Dacă tot am ajuns în acestă zonă, am încercat, după aproape şapte ani de zile, să clarificăm toate acele aspecte care ne-au pus în defensivă şi au scăzut credibilitatea Parlametului în ultimii şapte ani în ochii cetăţenilor, dar şi în ochii opiniei publice interne şi internaţionale", a precizat Zgonea.

Politicianul a mai declarat că şi UDMR agreează modificările aduse Statutului, în principiu, urmând ca luni, după şedinţa grupurilor Uniunii, să transmită amendamente.

Crin Antonescu nu susţine proiectul, iar PNL nu e implicat

Liderul PNL şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat vineri seară că nu este de acord cu proiectul de modificare a statutului parlamentarilor, pentru că face ca neîncrederea în membrii Camerei şi ai Senatului să crească.

"PNL nu e cu nimic implicat în chestiunea asta. Discuţia despre modificarea statutului nu avea alt rost decât de a face ajustările privind cheltuielile bugetare. Pentru asta s-a format acea Comisie. De ce această Comisie s-a apucat să discute delicatul articol privitor la imunitate, eu nu ştiu. Nu e în niciun fel o acţiune a PNL, nu susţin.

Nu cred ca e vorba de superimunitate, ci de o complicaţie inutilă, ce sporeşte nepermis gradul de neîncredere privind parlamentarii. Eu am auzit de această chestiune uitându-mă mai puţin la TV decât o fac de obicei, am văzut că se discută un document pe care nu-l asumă nimeni, nu am luat-o în serios.

Domnul preşedinte Traian Băsescu atenţionează că o consolidare a imunităţii parlamentare în raport cu încălcarea legii ar fi o gravă eroare

După aceea, am văzut că e consultat chiar şi dl. Băsescu în această chestiune, pe care ulterior d-nul Zgonea mi l-a explicat, avea o anumită noimă, dar nu mie trebuia sa-mi explice, ci opiniei publice, cred că trebuia oricum să renunţe la chestiunea asta", a declarat Crin Antonescu la Realitatea TV.

Traian Băsescu nu se pronunţă asupra proiectului

Proiectul de modificare a Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor a ajuns la Preşedinţie în cursul serii de vineri.

Preşedintele Băsescu nu se va pronunţa asupra oportunităţii şi constituţionalităţii proiectului, deoarece, conform Constituţiei, se pronunţă doar asupra legilor deja aprobate.

"Administraţia Prezidenţială a primit proiectul de modificare a Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor în cursul serii de vineri, mai precis la ora 17.07", a precizat Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu.

Bogdan Oprea a subliniat că şeful statului nu se va pronunţa asupra oportunităţii şi constituţionalităţii acestui proiect de lege.

"Domnul preşedinte Traian Băsescu nu se va pronunţa asupra oportunităţii şi constituţionalităţii acestui proiect de lege deoarece, potrivit articolului 77 din Constituţie, preşedintele României se pronunţă asupra unor legi aprobate de Parlament, nu asupra unor proiecte de legi", a declarat Oprea.

"Ideea consolidării imunităţii parlamentarilor este o gravă eroare"

Într-o scrisoare transmisă vineri seară preşedintelui Traian Băsescu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, precizase că informarea şefului statului privind modificarea Statutului parlamentarilor era o măsură extrem de necesară

Înainte de a primi propunerea de modificare, preşedinţia relevase că ideea consolidării imunităţii parlamentarilor este o gravă eroare.

"Domnul preşedinte Traian Băsescu nu a primit niciun proiect de modificare a Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi ar fi surprins ca acest lucru să se întâmple, având în vedere că nu are atribuţii legale în acest sens. Totodată, domnul preşedinte Traian Băsescu atenţionează că o consolidare a imunităţii parlamentare în raport cu încălcarea legii ar fi o gravă eroare", a precizat vineri, într-o declaraţie, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor