Surse: Inspector exclus abuziv din echipa de cercetare disciplinară a procurorilor care au deschis dosarul OUG 13

Un nou scandal zguduie Justiţia, din interior. Potrivit unor surse, controversatul şef al Inspecţiei Judiciare ar fi exclus abuziv o inspectoare din echipa care cerceta instrumentarea dosarului OUG 13. Motivul? Inspectoarea voia să facă opinie separată.
Ana Ion
12.09.2017

alte articole

Femida (Justiţie) (facebook.com)
Ana Ion
12.09.2017

Unul dintre inspectorii judiciari care au verificat modul în care au acţionat procurorii DNA în dosarul O.U.G 13 ar fi fost exclus abuziv din echipa de control, pentru că ar fi dorit să facă opinie separată la raportul final, au declarat surse judiciare pentru hotnews.ro.

Potrivit surselor, dispoziţia a fost dată de şeful Inspecţiei Judiciare, judecătorul Lucian Netejoru, după semnarea de către echipa de control a procesului verbal de efectuare a cercetării disciplinare care, conform regulamentului de efectuare a lucrărilor Inspecţiei Judiciare, se întocmeşte la finalizarea cercetării disciplinare. Reamintim că respectiva cercetare disciplinară a fost finalizată cu concluzia că cei trei procurori care au deschis dosarul OUG 13 s-au făcut vinovaţi de încălcarea principiul separaţiei puterilor în stat şi deteriorarea încrederii şi a respectului opiniei publice faţă de funcţia de magistrat.

Revenind la Netejoru, potrivit informaţiilor Hotnews, acesta şi-a fundamentat decizia de excludere a inspectorului Mihaela Focică în baza art. 27 alin. (2) din acelaşi regulament citat mai sus care prevede că în cazul în care imparţialitatea cercetării disciplinare ar putea fi afectată inspectorul-şef poate dispune redistribuirea lucrării.

Însă inspectorul-şef Netejoru nu a redistribuit lucrarea aşa cum prevede regulamentul citat, ci a exclus-o pe inspectoarea Mihaela Focică din echipă la două zile după semnarea de către ambii membri ai echipei de control a procesul verbal de efectuare a cercetării disciplinare care, conform regulamentului de efectuare a lucrărilor Inspecţiei Judiciare, se întocmeşte la finalizarea cercetării disciplinare.

Prin eliminarea opiniei separate făcute de inspectorul Mihaela Focică, pe masa CSM va ajunge doar raportul inspectoarei Adriana Pampu Romanescu, raport care propune sancţionarea procurorilor Bulancea, Dumitriu şi Uncheşelu care au anchetat presupuse infracţiuni comise în procesul de adoptarea al OUG 13

Articolul integral poate fi citit aici

Reamintim în context că acesta nu este singurul scandal în care este implicat Netejoru. Nu mai demult de ieri, Camelia Bogdan, judecătoarea care l-a condamnat pe omul de afaceri Dan Voiculescu la zece ani de închisoare în dosarul ICA - după care a fost exclusă din magistratură - a susţinut luni, la Înalta Curte, unde se judecă primul termen la care este analizată admisibilitatea raportului privind contestaţia acesteia faţă de decizia de excludere a sa din magistratură, că Inspecţia Judiciară, respectiv şeful acestei instituţii, Lucian Netejoru, este în slujba lui Dan Voiculescu şi lucrează pentru interesele acestuia.

"Am primit de la Inspecţia Judiciară (IJ) un raport. IJ, deşi m-a deferit Secţiei pentru judecători pentru ca aş fi fost incompatibilă, că am predat în afara învăţământului universitar, din acest raport rezultă că a refuzat să apere reputaţia sistemului judiciar şi şi-a exprimat opinia că este posibilă admiterea cauzei domnului Dan Voiculescu la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru o pretinsă imparţialitate generată de excluderea mea din magistratură. În aceste condiţii, eu am dovada că prin excluderea mea din magistratură s-a urmărit strângerea de dovezi de către IJ pentru ca domnul Dan Voiculescu să câştige la CEDO, este motivul pentru care eu m-am adresat organelor de urmărire penală", a declarat Camelia Bogdan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor