Suplimentele de calciu măresc riscul de infarct?
Conform unui studiu controversat recent, suplimentele de calciu ar creşte riscul de atac de cord cu peste 86%, pe lângă faptul că ar fi ineficiente în repararea oaselor, informează The Independent.
Timp de 11 ani, o echipă de cercetători de la Universitatea din Zurich şi de la Centrul German de Cercetare a Cancerului din Heidelberg au urmărit practicile alimentare a aproape 24.000 de oameni cu vârste între 35 şi 64 de ani, concluzionând că există o legătură strânsă între numărul mare de atacuri de cord constatate şi consumul regulat de suplimente de calciu. Mai exact, riscul s-ar dubla pentru cei care îşi iau doza necesară de calciu sub forma suplimentelor alimentare.
Cercetătorii au identificat doi factori ce ar influenţa acţiunea calciului în organism. Primul factor este cantitatea zilnică. Conform studiului publicat în jurnalul Heart, calciul consumat în cantităţi moderate, sub 820 de miligrame pe zi, reduce riscul de infarct miocardic cu aproape 30%. În schimb, la cantităţi mai mari de 1.100 miligrame pe zi, beneficiile dispar. Al doilea factor şi cel mai semnificativ este modul de administrare. Autorii studiului atenţionează că există o diferenţă majoră între calciul luat din lapte, brânzeturi şi legume, care este asimilat încet, de-a lungul zilei, şi calciul din suplimente, care ajunge imediat în sânge. De altfel, multe cercetări din trecut au demonstrat rolul calciului alimentar în micşorarea riscului de hipertensiune şi obezitate.
„Acest studiu oferă dovezi convingătoare că calciul luat ca suplimente pare să crească riscul de atacuri de cord; pe când a avea o dieta cu câteva alimente bogate în calciu nu pare să confere acelaşi risc” a comentat Dr. Ian Reid de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, citat de The Independent.
Dr. Ian Reid şi colegul sau Dr Mark Bolland, atenţionează ca mai multe studii recente au ajuns la aceleaşi concluzii. Mai mult, conform acestora, există dovezi care sugerează ca şi acţiunea suplimentelor în repararea oaselor ar fi exagerată, efectul protector fiind de doar 10%.
„Dovezile se adună încetul cu încetul pentru un efect cardiovascular advers real, din utilizarea suplimentelor de calciu.” scriu cei doi într-o declaraţie comună, citaţi de The Telegraph.
Cu toate acestea, doctorii afirmă că vor prescrie în continuare suplimente pentru cei care au nevoie de ele, în special cei bolnavi de osteoporoză. Pentru restul, calciul ar trebui să provină numai din alimente.
Dr Kevin Fox, de la Colegiul Regal de Medici, a concluzionat: „Mesajul este că, dacă aveţi o nevoie medicală de a lua suplimente de calciu, pentru a va proteja oasele, ar trebui să faceţi asta şi există dovezi bune care sprijină acest lucru. Dacă nu aveţi nici o nevoie medicală, atunci rămâneţi la o dietă sănătoasă mixtă şi nu luaţi suplimente nenecesare.”