Sunt supereroii superpericuloşi?

Atacul armat de la cinematograful din Aurora (Colorado), din 19 iulie, soldat cu doisprezece morţi şi cincizeci de răniţi, relansează dezbaterea despre supereroi şi influenţa lor asupra tinerilor, scrie săptămânalul Le Point în ediţia de joi.
Participanţi la expoziţia Ani-Com & Games din Hong Kong poartă costume de super-eroi. (PHILIPPE LOPEZ / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
03.08.2012

Atacul armat de la cinematograful din Aurora (Colorado), din 19 iulie, soldat cu doisprezece morţi şi cincizeci de răniţi, relansează dezbaterea despre supereroi şi influenţa lor asupra tinerilor, scrie săptămânalul Le Point în ediţia de joi.

Unul din foştii colegi de clasă ai lui James Holmes, autorul atacului, de la Universitatea din Colorado, a declarat pentru Daily Mail că Holmes era 'obsedat de jocuri video violente' şi 'a pierdut contactul cu realitatea'. După ce a fost arestat, singurele cuvinte pe care le-a spus James Holmes au fost: 'Eu sunt Joker', întruchiparea răului din trilogia Batman al lui Nolan, a cărei ultimă parte era proiectată în premieră la cinematograful din Aurora în seara de 19 iulie. Nu este prima dată când sunt invocate filme pentru justificarea unor crime.

Astfel, Luka Rocco Magnotta, care a omorât şi tranşat în bucăţi un student chinez în luna mai, obişnuia să folosească pe forumuri pseudonimul de 'Katherine Trammell' - criminala din Basic Instinct care îşi omora iubiţii cu un cuţit de spart gheaţa. Actele barbare comise de canadian au fost imediat comparate cu cele din film. Robocop, Matrix sau chiar serialul Dexter figurează printre producţiile care îi inspiră pe criminali. În 2002, un băiat de 15 ani din Nantes, care şi-a înjunghiat o colegă, declara pentru ziarul Le Parisien că era 'obsedat' să trăiască la fel ca eroii din Scream: 'Vroiam să ucid ca şi ei'.

În ceea ce priveşte jocurile video, consecinţele violenţei acestora asupra tinerilor au fost dezbătute de nenumărate ori după masacrul de la Liceul Columbine (Colorado), din aprilie 1999, când doi tineri au deschis focul asupra elevilor omorând 13 dintre aceştia şi apoi s-au sinucis. Aceste nenumărate exemple ridică un semn de întrebare asupra fascinaţiei pentru unii supereroi care duce uneori la adevărate drame.

Această fascinaţie se explică prin dorinţa de identificare cu astfel de personaje, potrivit gemenilor Bogdanov, pasionaţi de SF, care şi-au făcut nenumărate operaţii estetice ca să semene cu extratereştri şi care au avut o emisiune timp de zece ani în care prezentau diverşi supereroi. Un om 'normal la început devine invincibil şi apt să elimine forţele răului, transformare care exprimă nevoia mai mult sau mai puţin conştientă de autodepăşire', spun cei doi.

Fraţii Bogdanov vorbesc şi despre 'atotputernicia ştiinţei'. 'Un supererou luptă în majoritatea cazurilor împotriva savanţilor care ameninţă să stăpânească planeta datorită ştiinţei lor avansate. Supereroul reprezintă visul contemporan de a scăpa de dominaţia unor valori ale ştiinţei', potrivit acestora. Un vis care, în unele cazuri, devine coşmar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor