Sunt state care cer reducerea cu 30% a fondurilor de coeziune, avertizează Leonard Orban

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban. (www.gov.ro)
Epoch Times România
29.02.2012

Mai multe state europene cer reducerea fondurilor de coeziune în următorul cadru financiar, pe motivul slabei absorbţii a banilor, a declarat miercuri ministrul afacerilor europene, Leonard Orban.

Dezbaterile la nivel european în privinţa noului cadru financiar 2014-2020 sunt "în faza dură".

"Comisia Europeană a făcut o propunere de alocare a 346 de miliarde de euro pentru politica de coeziune. În cadrul acestor alocări generale, bugetul pentru Fondul Social European va fi de minimum 25%. În plus, regiunile slab dezvoltate, respectiv cele care au un PIB mai mic de 75% din media UE, nivelul minim al alocărilor pentru FSE va trebui să fie de 25% din alocarea totală pentru toate fondurile structurale", a afirmat Leonard Orban la conferinţa "Fondul Social European în contextul perspectivei financiare 2014-2020".

"Din ce în ce mai multe state membre care doresc reducerea substanţială a sumelor alocate politicii de coeziune. Sunt inclusiv propuneri care vizează reducerea acestei sume de 346 miliarde de euro cu până la 30%, ceea ce fără îndoială va crea dificultăţi importante, pentru statele care sunt beneficiare ale politicii de coeziune. Un argument pe care statele membre care doresc reducerea substanţială a bugetului coeziunii şi a bugetului în general al UE este cel legat de rata scăzută de absorbţie a unora dintre noile state. E vital ca în termen cât mai repede posibil să putem să creştem această rată de absorbţie", a avertizat oficialul român.

Orban apreciază că este momentul reanalizării modului în care funcţionează FSE.

"Cu siguranţă nu putem promite că pe viitor totul va arăta extraordinar, sau că problemele cu care ne confruntăm în prezent vor dispărea în totalitate, dar trebuie să facem acest demers", a subliniat Leonard Orban, referindu-se la înăsprirea regulilor pentru eligibilitate şi calitatea proiectelor pe bani europeni.

Absorbţia efectiva în cazul fondurilor structurale şi de coeziune a ajuns la 1.211 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 6,3% din alocarea pentru România în cadrul financiar 2007-2013.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor