Summitul “unităţii europene” de la Sibiu dezvăluie noi tensiuni în UE. Macron critică Spitzenkandidat-ul
alte articole
Liderii UE s-au întâlnit la un summit special cu ocazia Zilei Europei, când au promis că “vor fi uniţi” şi se vor exprima într-o “singură voce”, însă întâlnirea s-a terminat într-o manieră tensionată, care ar putea periclita unitatea blocului, potrivit Express.co.uk.
Preşedintele francez Emmanuel Macron se află în centrul unei dispute după ce a criticat aşa numitul Spitzenkandidat – procesul prin care UE îl alege pe succesorul preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Macron a declarat că ţara să nu se simte obligată să urmeze sistemul, care conferă preşedinţia Comisiei candidatului cap de listă din partidul politic european care a câştigat cele mai multe locuri în Parlamentul European.
Luând cuvântul după summitul UE din oraşul Sibiu, Macron a afirmat: “Nu mă simt deloc legat de principiul procesului Spitzenkandidat”.
Preşedintele francez a adăugat că “are respect” pentru Manfred Weber, candidatul Partidului Popular European (PPE).
Macron a fost susţinut de premierul luxemburghez Xavier Bettel, care a declarat că procesul a fost o “greşeală de la bun început”.
Bettel a adăugat: “Întrebaţi-i pe alegătorii mei – nu au niciun indiciu ce este Spitzenkandidat”.
Procesul Spitzenkandidat nu este scris în tratatele UE şi necesită un acord între Consiliul European, Parlamentul European şi principalele partide politice europene.
Procesul a fost criticat şi de Ungaria, Lituania, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă şi Slovacia.
Preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a afirmat: “Cred că procesul este puţin în afara procedurilor şi tratatelor democratice”.
Disputa dezvăluie diviziuni adânci în cadrul blocului, care a promis că va aborda Brexitul cu “unitate”.
Dar preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a apărat sistemul, susţinând: “Aceasta este cheia, de fapt, lipsa automatismului – prezenţa bunăvoinţei. Trebuie să respectăm faptul că avem Spitzenkandidat deoarece acesta este un fapt politic real”.
Tusk a precizat că doreşte ca distribuirea principalelor poziţii în cadrul blocului să fie decisă până în luna iunie.
El a adăugat: “Intenţia mea este ca acest Consiliu să nominalizeze noua conducere UE în luna iunie. Cer tuturor să se ridice la nivelul responsabilităţii lor pentru a face acest lucru posibil”.