Întrevedere la nivel redus: Barak Obama nu va discuta cu Medvedev problemele cele mai importante

SUA nu vor lăsa fără urmări refuzul lui Vladimir Putin de a fi prezent la summitul G8 din Camp David. Reacţia Casei Albe la decizia Kremlinului nu se va limita doar la un răspuns simetric din partea lui Barack Obama, care va ignora summitul Cooperării Economice Asia-Pacific de la Vladivostok. Potrivit cotidianului rus Kommersant, formatul întrevederii dintre Obama şi Medvedev se va deosebi radical de ceea ce se pregătea înainte pentru întâlnirea celor doi preşedinţi
Barack Obama. (SAUL LOEB / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
16.05.2012

SUA nu vor lăsa fără urmări refuzul lui Vladimir Putin de a fi prezent la summitul G8 din Camp David. Reacţia Casei Albe la decizia Kremlinului nu se va limita doar la un răspuns simetric din partea lui Barack Obama, care va ignora summitul Cooperării Economice Asia-Pacific  de la Vladivostok. Potrivit cotidianului rus Kommersant, formatul întrevederii dintre Obama şi Medvedev se va deosebi radical de ceea ce se pregătea înainte pentru întâlnirea celor doi preşedinţi. 

Durata negocierilor va fi substanţial redusă, iar de pe lista problemelor dezbătute vor fi excluse cele mai importante: sistemul antirachetă şi cooperarea economică dintre Rusia şi SUA. Aceste probleme vor fi lăsate de Obama pentru întrevederea cu Putin în cadrul summitului G20 din iunie, în ajunul aderării Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi înainte de discutarea în Congresul american a anulării amendamentului Jackson-Vanik, precizează cotidianul rus.

Potrivit unei surse de informaţie din cadrul Departamentului de Stat al SUA, planul lui Barack Obama de a absenta la summitul APEC a fost influenţat de decizia organizatorilor summitului de a schimba perioada sa desfăşurare: de obicei, summiturile APEC aveau loc în noiembrie, însă acum Rusia a decis să-l organizeze în septembrie. Cu toate acestea, respectiva motivaţie are o hibă: noua dată a desfăşurării summitului APEC era cunoscută mai demult, în timp ce refuzul lui Barack Obama de a se duce la Vladivostok a fost făcut public abia după demersul Kremlinului.

Un interlocutor al cotidianului Kommersant din cadrul Administraţiei SUA a confirmat că neaşteptata decizie a lui Putin de a renunţa la participarea la summitul G8 a stârnit o oarecare confuzie la Casa Albă. Singura întrevedere dintre Putin şi Obama a avut loc în vara lui 2009, la reşedinţa prezidenţială de lângă Moscova, fiind, potrivit opiniei generale, destul de rece. De data aceasta, Washingtonul a mers la concesii evidente şi a anunţat cu două luni în urmă că va muta summitul G8 din Chicago la Camp David, lucru care i-ar fi permis lui Putin să evite o plecare demonstrativă din SUA înainte de summitul NATO din Chicago, la care Rusia a refuzat să participe.

În timpul summitului G8, partea americană plănuia să desfăşoare ample negocieri între preşedinţii celor două ţări, în Biroul Oval de la Casa Albă. Însă acum, după cum afirmă surse de informaţie americane ale Kommersant, durata negocierilor dintre preşedintele Obama şi premierul Medvedev se va reduce substanţial. Nu va avea lor nici o întrevedere în Cabinetul Oval, iar de pe lista de probleme ce vor fi discutate vor fi excluse cele privind desfăşurarea scutului american antirachetă în Europa şi cooperarea economică bilaterală.

'Toate aceste probleme vor fi amânate pentru summitul G20 din iunie. Cu atât mai mult cu cât acesta va avea loc înainte de aderarea Rusiei la OMC, iar în acelaşi timp Congresul american va începe discutarea anulării amendamentului Jackson-Vanik', afirmă interlocutorii americani ai Kommersant. Administraţia SUA este de părere că toate aceste probleme ar trebui discutate cu Vladimir Putin.

De altfel, reprezentanţi ai Casei Albe de la Washington nu văd doar minusuri în refuzul preşedintelui rus de a participa la summitul de la Camp David. Unii au primit decizia Kremlinului cu uşurare. 'Politica lui Barack Obama faţă de Rusia a devenit una dintre ţintele principale de critică pentru republicani. Astfel, o întrevedere călduroasă cu Vladimir Putin, căruia SUA au să-i pună multe întrebări cu privire la nerespectarea drepturilor omului în Rusia, le-ar fi putut aduce atuuri oponenţilor lui Obama şi mai ales principalului său concurent Mitt Romney', explică un interlocutor al Kommersant.

La rândul său, Moscova a primit cu calm informaţia că întrevederea dintre Obama şi Medvedev se va deosebi de planificatele negocieri dintre preşedinţii celor două ţări. 'Este incorect să se vorbească despre modificarea formatului întrevederii Obama-Medvedev, deoarece nimeni nici nu se aştepta la un altfel de format. Medvedev se va duce la Camp David nu pentru a purta negocieri cu Obama, ci pentru a lua parte la activitatea G8, chiar dacă cei doi vor avea o întrevedere în cadrul summitului. Nici discutarea pe marginea scutului antirachetă sau a relaţiilor economice bilaterale nu era planificată: astfel de discuţii ţin de un nivel prezidenţial', a explicat pentru Kommersant o sursă de informaţie din cadrul Casei Albe de la Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor