Summitul de la Riga: Ucraina doreşte asigurări în legătură cu aderarea sa în UE

Ministerul ucrainean de externe a declarat că ţara sa doreşte să primească asigurări la summitul Uniunii Europene din această săptămână de la Riga că este un candidat potrivit pentru aderarea la UE şi ca cetăţenii săi vor putea călători fără vize în blocul european în 2016, susţine Reuters.
Ministrul ucrainean de externe, Pavlo Klimkin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
21.05.2015

Ministerul ucrainean de Externe a declarat că ţara sa doreşte să primească asigurări la summitul Uniunii Europene din această săptămână de la Riga că este un candidat potrivit pentru aderarea la UE şi că cetăţenii săi vor putea călători fără vize în ţările blocului european în 2016, susţine Reuters.

Oficialii din UE şi din statele sale membre se vor întâlni joi şi vineri cu şase dintre vecinii estici ai blocului, inclusiv Ucraina, în capitala letonă Riga, iar găsirea unei soluţii politice pentru conflictul din Ucraina se află pe agenda de discuţii.

Uniunea Europeană a fost deja de acord în privinţa unui pact de comerţ liber cu Ucraina, care va fi implementat anul următor.

“Acum dorim asigurări concrete în Riga că Ucraina este eligibilă pentru o aderare viitoare la Uniunea Europeană şi că va deveni în viitor un candidat” în acest sens, a declarat ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin pentru ziarul german Die Welt.

“Dorim să vedem lumina de la capătul tunelului”, a declarat el, adăugând că Ucraina mai aşteaptă ca la acest summit să se ia un angajament în privinţa călătoriilor fără vize în ţările UE pentru cetăţenii ucraineni începând cu 2016.

Ucraina, Republica Moldova şi Georgia au semnat acorduri politice şi comerciale cu UE anul trecut şi doresc să se alăture blocului european.

Summitul de la Riga, la care vor participa pe lângă cele trei ţări şi Armenia, Azerbaidjanul şi Belarusul, va încerca să adâncească şi mai mult relaţiile, conform Reuters.

Un război pentru influenţă între Bruxelles şi Kremlin, care a culminat cu conflictul ucrainean şi aplicarea de sancţiuni occidentale împotriva Moscovei, a ridicat temeri în rândul unor state Occidentale în legătură cu declanşarea unui nou Război Rece.

Rusia consideră că alungarea de la putere a fostului lider ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici în urma protestelor stradale din 2014 şi îndepărtarea Ucrainei de Rusia şi apropierea ei de UE reprezintă o lovitură susţinută de Occident. Pierderea Ucrainei a fost o lovitură grea pentru planurile preşedintelui rus Vladimir Putin de a crea o Uniune Vamală Eurasiatică care să concureze cu UE.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor