Sumele eliberate prin reducerea RMO se vor duce în prima fază în titluri de stat, susţine Gheţea

Epoch Times România
23.03.2012

Sumele care s-ar elibera dacă Banca Naţioanlă a României ar reducere nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO) se vor duce în prima fază în titluri de stat, a declarat vineri preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea.

"Cred că se va deschide o nouă etapă de reducere a dobânzilor atât la active cât şi la pasive. Unde se vor duce banii? În primele zile banii se vor duce în titluri de stat, e clar. Părerea mea este că banii se vor duce încet încet în creditare şi în alte active de genul titlurilor de stat. Dar să nu uităm că nu este lucrul pe care ni-l dorim cu ardoare să punem banii în titlurile de stat. Aceasta înseamnă că nu mai suntem bancă comercială, ci o bancă de investiţii sau facem ceea ce făcea Casa de Economii şi Consemnaţiuni în perioada de până în 2007, când atrăgea bani de pe piaţă şi îi plasa în titluri de stat", a spus Radu Gheţea, în cadrul conferinţei: “2012: Între noua ordine bancară şi relansarea economiei”.

El a declarat că titlurile de stat sunt o supapă şi o necesitate. Acestea sunt o supapă atunci când vine un client cu o sumă importantă şi banca nu poate să o plaseze a doua zi sau se reduce rezerva minimă obligatorie şi atunci apare un surplus de bani pe care îl plaseză în titluri de stat.

De asemenea, Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank România a declarat că reducerea rezevei va duce la un exces de lichiditate la nivelul sistemului, dar care trebuie plasată rapid şi probabil că de la bacă la bancă sunt diverse oportunităţi, dar per ansamblu va duce la o creştere a expunerii pe care sectorul o are pre titluri de stat, ceea ce presupune şi o scădere a randamentelor titlurilor de stat.

"În clipa de faţă costul rezervei este mai mare. Deci se eliberează nişte bani pe care noi îi ţinem pe nişte randamente mai mici şi pe care putem să îi plasăm pe randamente mai mari. Banii pot fi plasaţi în titlluri de stat", a explicat Sergiu Oprescu.

Radu Gheţea a declarat vineri că s-a ajuns la o limită la care dacă se mai reduce dobânda de politică monetară nu se mai pot reduce dobânzile în piaţa bancară şi sugerează o scădere a rezevelor minime obligatorii.

Consiliul de Administraţie al băncii centrale a decis reducerea dobânzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 5,50%, începând cu data de 3 februarie 2012, nivel minim de la adoptarea modelului actual de politică monetară.

Banca Naţională a României (BNR) modificase dobânda cheie la 6% la începutul lunii noiembrie 2011, după ce o menţinuse neschimbată din mai 2010, la 6,25%. Ulterior, la începutul anului 2011, BNR a redus dobânda cheie la 5,75%.

Totodată, banca centrală a menţinut ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelurile actuale, de 15% pentru pasivele în lei şi de 20% pentru cele în valută ale băncilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor