SUERD în Bulgaria şi România: Un proiect-pilot în cadrul pilonului conectivitate (oficial bulgar)
alte articole
Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) este a doua strategie macroregională în Europa, cu 14 de state membre care cooperează şi conlucrează pentru bunăstarea a peste 115 de milioane de persoane din regiunea Dunării. A trecut un an de la adoptarea strategiei, iar acum a venit vremea să se treacă de la idei la rezultate palpabile, consideră Nikolina Nikolova, ministru adjunct al dezvoltării regionale şi lucrărilor publice din Bulgaria, semnatara articolului publicat de Europolitics.
În perioada de programare actuală, au fost identificate peste treizeci de facilităţi financiare, care ar putea fi utilizate pentru finanţarea de proiecte din toate cele 11 zone prioritare ale strategiei. Eligibile în cadrul Strategiei Dunării sunt toate proiectele care intră în sfera de aplicare a celor patru piloni principali, şi anume: conectivitate, mediu, edificarea prosperităţii şi întărirea regiunii, împărţite în zone de prioritate relevante şi corespunzătoare obiectivelor adoptate de către Grupul la nivel înalt (High Level Group).
În pregătirea pentru următoarea perioadă de programare, SUERD va fi în mare măsură luată în considerare în procesul de elaborare a acordurilor de parteneriat, în programele operaţionale de competenţă şi programele de cooperare teritorială europeană pentru perioada 2014-2020.
Potrivit semnatarei articolului, punerea în aplicare cu succes a Strategiei Dunării se numără printre principalele priorităţi politice ale guvernului bulgar, care este decis să facă progrese în acest domeniu.
Cea mai mare valoare adăugată a Strategiei Dunării este faptul că le permite ţărilor să conlucreze mai strâns şi aduce diferiţi factori de decizie politică ''în aceeaşi barcă'', pentru a discuta obiectivele comune şi modalităţile de realizare a acestora.
Nikolova apreciază că un exemplu bun de cooperare şi coordonare între statele participante în cadrul SUERD este iniţiativa comună bulgaro-română pentru o foaie de parcurs privind o propunere de dezvoltare a fluviului Dunărea. Proiectul este la unison cu viziunea strategiei de accelerare a proceselor de coeziune economică şi socială în regiune, crescând competitivitatea şi coeziunea teritorială. Acest lucru va ajuta, în opinia semnatarei articolului, la atingerea unuia dintre obiectivele principale ale strategiei - creşterea transportului de mărfuri pe fluviu cu 20% până în 2020 comparativ cu 2010.
În acest scop, la 11 octombrie 2012 a fost semnat un memorandum de înţelegere între Bulgaria şi România. El prevede înfiinţarea unui comitet interministerial pentru dezvoltarea durabilă a transportului pe căi navigabile interioare în secţiunea comună bulgaro-română a fluviului şi îmbunătăţirea conectivităţii regiunii.
Comitetul interministerial este coprezidat de secretarul de stat în Ministerul român Transporturilor, Valentin Preda, şi ministrul adjunct bulgar al transporturilor, Kamen Kitchev, existând totodată şi puncte naţionale de contact ale SUERD.
Părţile urmează să adopte în scurt timp un plan de acţiune în care vor fi identificate principalele activităţi şi proiecte care urmează să fie pregătite şi puse în aplicare. Vor analiza, de asemenea, cadrul legislativ bilateral pentru întreţinerea şi ameliorarea şenalului navigabil al fluviului şi vor justifica (dacă va fi nevoie) propunerile de schimbare. Printre posibilele acţiuni ale proiectului se numără: îmbunătăţirea navigabilităţii Dunării; modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii portuare; construirea de terminale intermodale; construirea, reconstruirea şi modernizarea legăturilor de transport cu feribotul; sistemul de informaţii fluviale; construirea de noi poduri (Oriahovo-Bechet; Silistra-Călăraşi) şi modernizarea podului existent sau construirea unuia nou la Ruse-Giurgiu; o reţea panoramică rutieră şi feroviară a Dunării şi un drum pentru biciclete.
Comitetul interministerial va fi mărit cu grupuri de lucru tematice de experţi pentru a discuta şi soluţiona problemele tehnice specifice relevante pentru punerea în aplicare a activităţilor şi proiectelor comune. Obiectivul principal este de a avea un dialog deschis şi discuţii cu toate părţile interesate - reprezentanţi ai guvernelor naţionale, autorităţi locale, Comisia Europeană şi ONG-uri în special din sectorul de mediu.
O posibilă sursă de finanţare a activităţilor ar putea fi Facilitatea ''Conectarea Europei''.
Îmbunătăţirea comunicaţiilor în zona de frontieră bulgaro-română creează condiţiile favorabile pentru aprofundarea cooperării în domeniile economic şi social şi pentru utilizarea mai eficientă a resurselor interne disponibile şi a potenţialului pentru promovarea cooperării transfrontaliere, consideră autoarea articolului.