Succes admirabil pentru echipa pregătită de un profesor român la 'Concursul de matematică William Lowell Putnam'

Ciprian Manolescu, în prezent profesor asociat de matematică, promovat la gradul de profesor titular cu începere din 1 iulie 2012, a pregătit o echipă de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA), din care fac parte alţi doi români, care a participat în decembrie anul trecut la ''Concursul de matematică William Lowell Putnam''.
(photos.com)
Epoch Times România
20.04.2012

Ciprian Manolescu, în prezent profesor asociat de matematică, promovat la gradul de profesor titular cu începere din 1 iulie 2012, a pregătit o echipă de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA), din care fac parte alţi doi români, care a participat în decembrie anul trecut la ''Concursul de matematică William Lowell Putnam''. Atunci când au fost anunţate recent rezultatele, performanţa echipei de la UCLA i-au surprins pe mulţi. Din cele 460 de echipe universitare din SUA şi Canada care au concurat, UCLA a terminat pe locul 12 - cel mai bun rezultat al universităţii din 1970, cu aproape un deceniu înainte de naşterea lui Manolescu care are 33 de ani, informează site-ul UCLA, care publică un amplu articol despre profesorul român.

'Rezultatul Putnam este mult mai mult decât ne-am aşteptat', a declarat Sorin Popa, preşedintele catedrei de matematică de la UCLA şi profesor de matematică. 'Am încercat să ajungem în primele 25 de echipe în competiţia Putnam', a precizat Popa, care a ţinut să sublinieze: 'Ciprian [Manolescu] este strălucit, extrem de talentat. Suntem foarte norocoşi să avem un astfel de profesor remarcabil pentru studenţii noştri'.

Echipa UCLA este formată din studentul în anul întâi Tudor Pădurariu, studentul în anul doi Francisc Bozgan şi liceanul Mao Cheng. Manolescu şi studenţii săi au fost mulţumiţi dar nu încântaţi de rezultate.

'Este un rezultat foarte bun pentru catedră, dar sperăm să facem mai bine', a spus Manolescu. 'Ar fi frumos să fim în top 10. Cred că se poate realiza', a relevat el. 'Sunt bucuros pentru rezultat, dar sper să obţinem un rezultat şi mai bun anul viitor', a spus Pădurariu, şi el originar din România, la fel ca Bozgan.

Ca elev de liceu în România - când a câştigat trei medalii de aur, cu scorurile cele mai mari în concursuri internaţionale de matematică - Manolescu ştia deja despre 'Concursul de matematică William Lowell Putnam' pentru studenţi. Rezultatele pregătirii s-au văzut. Ca student la Harvard, a terminat pe primele cinci locuri în fiecare din cei trei ani, fiind în competiţie cu mii de studenţi care au luat examenul Putnam. Putnam nu dezvăluie ordinea primilor cinci clasaţi, astfel că Manolescu încă nu ştie care au fost scorurile sale şi unde s-a clasat în primele cinci locuri.

Înfiinţat în 1938, examenul anual Putnam constă din 12 probleme matematice de rezolvat în şase ore, cu o pauză la jumătatea intervalului dintre două sesiuni. Dacă acest lucru pare o perioadă de timp lungă pentru un test de matematică, în realitate nu este suficientă. Testul este dificil, iar clasificarea este strictă. Studenţii pot primi până la 10 puncte pentru fiecare problemă, dar dacă fac chiar şi o mică greşeală, aproape că nu primesc niciun punct. 'Este important să rezolvi problema în întregime', a explicat Manolescu.

În cea mai recentă competiţie Putnam, care a avut loc în decembrie anul trecut, scorul mediu individual - din 120 de puncte posibile - a fost de 1. Sunt acoperite multe zone ale matematicii, printre care calculul avansat, ecuaţiile diferenţiale, teoria numerelor şi probabilitatea. O problemă din teoria numerelor nu a fost rezolvată de niciunul dintre studenţi, toţi primind scorul 0.

Cu Manolescu ca ''antrenor'', echipa Putnam a UCLA, formată din trei membri, are şanse foarte mari de succes, relevă site-ul UCLA. Cu toate acestea, catedra de matematică de la UCLA a avut aşteptări destul de modeste pentru echipă, deoarece, deşi Facultatea de matematică este de clasă mondială iar programul său de absolvire se clasează la nivel naţional în top 10, programul de licenţă a rămas în urmă.

Un motiv pentru care UCLA are rezultate mai bune, spune Manolescu, este că Popa a demarat în 2010 iniţiativa ''UCLA Math Undergraduate Merit Scholarships'' (Burse de studiu de merit) pentru a atrage elevi de liceu remarcabili şi a creşte calibrul programului UCLA de licenţă în matematică. Pădurariu şi Bozgan au venit ambii cu o bursă de merit la UCLA.

'Bursa oferă o mare oportunitate de a veni la UCLA şi de a fi pregătit de cei mai buni matematicieni din lume', a declarat Bozgan.

''Ca şi în sport, poţi avea cel mai bun antrenor, dar nu poţi reuşi fără elevi supradotaţi', a spus Popa. 'Talentul la matematică este uşor de detectat. La UCLA, talentul este în creştere la fiecare nivel, inclusiv printre studenţii noştri. Sperăm să atragem un donator pentru 'Math Math Undergraduate Merit Scholarships', astfel încât să creştem programul nostru de licenţă care să se evidenţieze la nivel naţional. Am atins deja acest nivel cu programul nostru de absolvire'.

Popa a mai relevat că Harvard, Massachusetts Institute of Technology şi Princeton oferă multe burse de studii universitare.

Manolescu a apreciat că succesul echipei este meritul studenţilor. 'Tudor [Padurariu], Francisc [Bozgan] şi [Cheng] Mao sunt tineri matematicieni remarcabili şi au muncit din greu', a spus el. 'Ei au dedicat mult mai multă muncă pregătirii pentru examen decât am facut-o eu pentru pregătirea lor şi merită să fie mândri de succesul lor câştigat cu greu'', a subliniat profesorul român.

Pregătirea pentru concursul anual Putnam este o parte importantă a procesului de învăţământ. 'Este foarte util', a spus Bozgan. 'Pregătindu-ne pentru examenul Putnam, ne dezvoltăm abilităţile de rezolvare a problemelor, care sunt foarte importante pentru un matematician, şi învăţăm cum să ne gestionăm timpul în cursul examenului'. 'Acest lucru este foarte util iar eu pot folosi ceea ce am învăţat aici în alte clase de matematică', a spus Pădurariu.

În acest an, 4,440 de studenţi au luat examenul Putnam iar scorul lui Pădurariu (43 de puncte) a fost mai mare decât al 4.400 dintre ei, dar nu la fel de mare cât a sperat. 'Am început cu problemele mai uşoare, încercând să rezolv cât mai multe posibil', a spus el. 'Scopul meu pentru Putnam a fost de a rezolva trei sau patru în fiecare sesiune. Atunci am crezut că am făcut acest lucru, dar văzând rezultatele, probabil că nu'.

'În acest an, examenul Putnam a fost deosebit de greu', a afirmat Manolescu, care a adăugat că pregătirea este destul de diferită de predare.

'Mi-a luat mult timp pentru a afla care este cel mai bun mod de a pregăti echipa Putnam,' a spus el. 'Nu sunt încă sigur că am găsit calea corectă. Experimentez diverse metode. Este vorba de rezolvarea problemelor mai degrabă decât de explicarea unei teorii. Nu poţi sta la tablă şi explica teoria studenţilor. Trebuie să-i faci să lucreze problema. Le-am cerut studenţilor să se uite peste cărţi în timpul săptămânii şi să aducă probleme la întâlnirile noastre. Încerc să-i fac mult mai implicaţi decât într-o clasă obişnuită şi le cer să prezinte propriile lor soluţii'.

Manolescu, care a câştigat o diplomă de excelenţă în predare la catedra de matematică a UCLA, predă un curs de rezolvare de probleme pentru aproximativ 16 dintre cei mai buni studenţi şi un al doilea curs pentru şase studenţi de top, care se întâlnesc săptămânal pentru a rezolva probleme matematice şi a revizui teste practice.

Tipurile de probleme de matematică cu care lucrează acum Manolescu în cercetarea sa sunt 'destul de diferite' de cele de pe vremea când a câştigat concursuri studenţeşti, dar modul de gândire pe care l-a dezvoltat îl ajută. El lucrează în două ramuri extrem de dificile ale matematicii: topologia şi geometria simplectică.

În cercetarea matematică, problemele necesită de multe ori luni, nu ore, pentru a fi rezolvate. 'În cercetarea mai avansată, ai o problemă mai mare pe care trebuie să o rezolvi în mai multe luni, şi o desfaci în zeci de mici probleme', a spus Manolescu. 'Problemele mici pot fi uneori atacate prin metode similare cu cele pe care le folosim privind problemele de la Putnam'.

La fel ca Popa, Manolescu vrea să continue îmbunătăţirea învăţământului universitar de matematică. 'Sperăm să atragem mai mulţi studenţi excelenţi care să vină să studieze matematica la UCLA, inclusiv mai mulţi studenţi americani, mai ales din California', afirmă Manolescu. Matematica de la UCLA este ''o catedră mare şi este încurs de ameliorare în materie de cercetare şi privind absolvenţii şi studenţii pe care îi atragem', a adăugat el.

Într-o întâlnire recentă în biroul lui Manolescu, studenţii săi au afirmat că sunt foarte recunoscători pentru oportunitatea de a studia cu el. 'Nu cred că este posibil să avem un antrenor mai bun', a spus Bozgan. Puţin stânjenit de compliment, Manolescu a încercat să schimbe subiectul, dar Pădurariu a ţinut să sublinieze: 'Francisc a spus tot ce simţim cu toţii'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor