“Substantele legale” necesita dovezi de siguranta

Furnizorilor de asa zise “substante (droguri) legale” ar trebui sa li se ceara sa dovedeasca ca produsele lor sunt sigure inainte sa intre pe piata, recomanda comitetul britanic de consiliere in domeniul medicamentelor.
(FRED TANNEAU / AFP / Getty Images)
Simon Veazey
08.11.2011

Furnizorilor de asa zise “substante (droguri) legale” ar trebui sa li se ceara sa dovedeasca ca produsele lor sunt sigure inainte sa intre pe piata, recomanda comitetul britanic de consiliere in domeniul medicamentelor.

Legislatia curenta se lupta sa faca fata numarului tot mai mare de medicamente potential daunatoare, a declarat Consiliul Consultativ asupra Folosirii Eronate a Medicamentelor (ACMD) intr-un raport publicat la sfarsitul lunii octombrie.

Conform raportului, majoritatea acestor produse sunt importate legal din China si vandute pe Internet studentilor si celor care doresc sa faca un profit usor.

Roger Howard, director executiv al think thank-ului independent "Comisia Britanica a de Politicilor privind Medicamentele", a aplaudat raportul ACMD, care recomanda modificarea Actului 1971 privind Folosirea Eronata a Medicamentelor si utilizarea unui regulament pentru protectia consumatorului si controlul substantelor noi.

“Viteza cu care sunt dezvoltate in prezent aceste medicamente face ca legiuitorilor si agentiilor de aplicare a legii sa le fie imposibil sa se plaseze deasupra pietei”, a sustinut Howard intr-o declaratie.

“In loc sa incercam sa blocam acest val cu mijloace depasite, ar trebui sa recunoastem ca nu toate aceste medicamente (substante) sunt la fel de daunatoare. Cei care urmaresc sa vanda noi substante ar trebui sa le dovedeasca siguranta, in loc ca guvernul sa dovedeasca contrariul”, a notat Howard.

“Avem un numar tot mai mare de substante psihoactive pe piata si devine tot mai dificil ca politia sa identifice diferitele medicamente pe care le gaseste”, a concluzionat el.

Totusi, opozantii masurilor care legalizeaza substantele dezaproba situatia prezenta in care sunt legalizate aceste tipuri de substante care pot provoca rau oamenilor, si mai mult unele dintre ele ajungand pe rafturile magazinelor. Criticii se intreaba daca aceste legi permisive au in spate si alte motive decat cele economice si ale “protejarii consumatorilor”.

Regulamentul curent privind noile medicamente si substante legale permit noilor substante un status legal implicit, atata timp cat ele nu apartin listei de substante ilegale specificate in legislatia substantelor si medicamentelor.

In principal din China

Cresterea pietei de substante legale a fost evidentiata de raspandirea folosirii de mefedrona, cunoscuta si sub numele de Miau Miau, cu cativa ani in urma. Substanta a fost vanduta pe Internet ca supliment alimentar dar larg folosita ca si drog de preferinta. ACMD a recomandat clasificarea ei drept medicament (substanta) de Clasa B.

Anul trecut, o noua substanta legala pe nume Ivory Wave (Valul de Fildes), a fost considerata de un medic legist ca fiind un “factor puternic” care a contribuit la decesul unui tanar de 24 de ani.

Raportul ACMD sustine ca aceste substante sunt importate in principal din China.

“Exista o provocare semnificativa pentru agentiile vamale sa identifice adevarata natura a substantelor care sunt prezentate drept ‘prafuri albe’ si declarate la importare ca si o varietate de chimicale – multe dintre ele fiind gresit descrise.

“Unele dintre materiale sunt interzise, unele supuse licentierii, unele sunt cunoscute ca si substante psihoactive (si legale) si unele nu sunt cunoscute si ar putea sau nu sa fie substante psihoactive noi ce vor fi folosite eronat in viitor”, sustine raportul.

Un nou tip de “furnizor”

Conform raportului, piata acestor substante a dat nastere unui nou tip de “furnizori” – antreprenori care vad o oportunitate de afacere cat timp substantele raman legale.

“Acest lucru a insemnat ca de indata ce o substanta a intrat pe scena medicamentelor si drogurilor, piata poate fi foarte rapid saturata cu noua substanta”, sustine raportul ACMD.

“Multi dintre oamenii care importa aceste substante par sa nu fi avut o implicare anterioara in comertul ilegal de substante (si droguri) si doar incearca sa faca un profit usor. Aceste persoane includ si studenti care si-au creat website-uri pentru a furniza substante la nivel national si care aprovizioneaza de asemenea populatia locala de studenti”, noteaza raportul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor