SUA vrea să introducă legislaţie cu noi sancţiuni pentru Nord Stream 2

(Getty Images)

Cinci senatori americani au anunţat, miercuri, legislaţia pentru extinderea sancţiunilor împotriva proiectului Nord Stream 2.

Proiectul de lege, denumit Protecting Europe’s Clarification Energy Security Act, respectă legislaţia semnată de preşedintele Donald Trump la sfârşitul anului trecut. După ce acest proiect de lege a devenit lege, compania elveţiană-olandeză Allseas a oprit imediat lucrările la conductă.

Citeşte şi Der Standard: consorţiul Nord Stream 2 este condus de un fost agent STASI

Însă, acum, două vase de depozitare a ţevilor subterane, sub pavilion rus, vor fi probabil folosite pentru a finaliza restul de 200 km ai proiectului, condus de compania de stat Gazprom.

Nord Stream 2, care ar trimite gaz în Germania pe sub Marea Baltică, ar putea fi lansat până la sfârşitul anului 2020 sau la începutul anului viitor, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, pe 28 mai, că Moscova consideră că sancţiunile reprezintă o formă de concurenţă neloială şi acţiuni în contradicţie cu dreptul internaţional.

Noua legislaţie americană, ai cărei susţinători îi includ pe senatorii Ted Cruz, republican, şi Jeanne Shaheen, din partea democrată, ar extinde sancţiunile iniţiale pentru a include părţile implicate în activităţi conexe construirii conductelor - nu doar pentru construirea propriu-zisă a conductelor -, respectiv şi pentru părţile care furnizează servicii de subscriere, asigurare sau reasigurare pentru nave.

Reuters afirmă că a obţinut o copie a proiectului de lege. Acesta trebuie aprobat de ambele camere ale Congresului şi semnat de preşedintele american Donald Trump înainte de a deveni lege.

Noua legislaţie adaugă, de asemenea, sancţiuni pentru companiile care oferă servicii sau facilităţi pentru nave, inclusiv echipamente de sudare, reamenajare sau andocare a navelor.

Nord Stream 2 nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.